U 66. godini preminula zvijezda filmova "Top Gun" i "Umri muški"

1
Fena
U 66. godini preminula zvijezda filmova "Top Gun" i "Umri muški"
Foto: IMDb / Clarence Gilyard

Clarence Gilyard, profesor umjetnosti i glumac upamćen po izuzetnim ulogama u akcionim filmovima i televizijskim serijama u 1980-im i 1990-im godinama, preminuo je, objavio je Univerzitet Nevade u Las Vegasu u saopćenju.

Gilyard, koji je predavao filmske i pozorišne kurseve na univerzitetu, preminuo je u 66. godini.

Detalji koji okružuju njegovu smrt i šta ju je moglo izazvati, nisu objavljeni.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

"S dubokom tugom sam primila tu vijest. On je duboko inspirisao svoje studente, kao i sve koji su ga poznavali. Posjedovao je brojne izuzetne talente i bio je izuzetno poznat na univerzitetu zbog svoje posvećenosti nastavi i svojih profesionalnih postignuća", izjavila je Nancy J. Usher, dekanica koledža za umjetnost UNLV, navodi univerzitet u saopćenju.

Usher je dodala da je "veličina Gilyardovog duha bila bezgranična" i naglasila je njegovu spremnost da pruži pomoć raznim projektima i nastupima u školi kadgod je to moguće.

Prije nego što se pridružio univerzitetskom osoblju, Gilyard je stvorio karijeru u Hollywoodu koja se protegnula na nekoliko decenija. Rođen na Božić u 1955. u mjestu Moses Lake, u saveznoj državi Washington, Gilyard se s porodicom selio nekoliko puta tokom djetinjstva zahvaljujući poziciji njegovog oca u američkoj avijaciji, i oni su živjeli u brojnim bazama prije nego što su se doselili u San Bernardino u Kaliforniji, američkom predgrađu, tokom njegovih adolescentskih godina.  

Gilyard se kasnije doselio u Los Angeles radi glumačke karijere, i tokom ranih 1980-ih pojavljivao se u televizijskim serijama kao što su "Diff'rent Strokes", "The Facts of Life" i "Riptide." Postao je najpoznatiji po ulogama u popularnim akcionim filmovima "Top Gun" i "Die Hard", u kojima je nastupao sa zvijezdama poput Toma Cruisea i Brucea Willisa,

Nadživjeli su ga supruga Elena Gilyard, i šestero djece, prenosi CBS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije