Tifa objavio snimak: Pogledajte kako je bilo 1993. na snimanju prve verzije kultne pjesme 'Grbavica'

3
Radiosarajevo.ba
Tifa objavio snimak: Pogledajte kako je bilo 1993. na snimanju prve verzije kultne pjesme 'Grbavica'
Foto: Facebook / Mladen Vojičić Tifa, 1993. godina

"Kada sam snimio tu pjesmu i donio u jedinicu (Specijalna jedinica MUP-a RBiH) došao sam na ručak u kuhinju i tu smo svi ručali. Imali smo neki improvizovani razglas. Dao sam kasetu da se to pusti da vidim kakva je reakcija mojih kolega. Oni su čuli kad ja to sviram i pjevam, ali nisu čuli kada je otpjeva Tifa. Mi smo ručali i ta pjesma je išla polako i odjednom je tajac, tišina. Mi ručamo i ja gledam što je tišina. Okrećem se i svi moji prijatelji i saborci. Oni tu sjede, jedu i plaču. Reko šta sam ovo, jel ne valja pjesma ili neka greška."

Ovako je svojevremeno o kultnoj ratnoj pjesmi Grbavica govorio Mustafa Čizmić. Podsjetimo, radnu verziju pjesme je 1993. napisao Dragan Jokić, par dana pred odlazak iz ratnog Sarajeva, i stihove je predao Čizmiću.

Čizmić ju je pak namijenio za Mladena Vojičića Tifu, koji ju je i otpjevao

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Pjesma je to koja je trebala biti himna jedne jedinice, međutim, danas je to himna navijača Fudbalskog kluba Željezničar.

Tifa je na društvenim mrežama objavio i kratki snimak sa snimanja prve verzije ove pjesme, iz 1993. godine:

A, evo i kako je zvučao demo snimak ove prve verzije. Uživajte:

Vrijedi podsjetiti i kako je legendarni Tifa u novembru 1993. godine održao humanitarni koncert u Sarajevu pod opsadom pod nazivom "U bolje sutra ćemo poći". Među brojnim gostima koji su nastupili s Tifom bili su i Kemal Monteno, Davorin Popović, Srđan Jevđević, Dražen Žerić... Koncert je bio humanitarnog karaktera, a novac od kupljenih ulaznica je doniran za nabavku ortopedskih pomagala za civilne žrtve rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije