Sarajevo pod opsadom: U Historijskom muzeju BiH danas otvaranje izložbe "Put života"

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo pod opsadom: U Historijskom muzeju BiH danas otvaranje izložbe "Put života"
Foto: Paul Lowe / Put života

U utorak, 14. maja 2024. godine u 14 sati, Historijski muzej BiH otvara svoju novu izložbu, pod nazivom Put života.                              

Riječ je o postavci različitih istraživačkih materijala, dokumenata, fotografija...Sva ta građa govori o glavnoj komunikacijskoj trasi opkoljenog Sarajeva koja je uspostavljena kako bi se izbjegla Aleja snajpera, vjerovatno najvažnija referentna tačka na mapi opsade.

Odvijanje života i aktivnosti na "Putu života" ne samo da oslikavaju život građana pod opsadom, nego govore i o fizičkoj transformaciji grada. Šta je značilo odmaknuti se svega nekoliko stotina metara od glavne gradske saobraćajnice?

Suada Redžić, bosonoga djevojka na sarajevskim ulicama: Volim hodati po kiši, ovisnik sam o slobodi

Suada Redžić, bosonoga djevojka na sarajevskim ulicama: Volim hodati po kiši, ovisnik sam o slobodi

Izložba je nastala kao rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Općine Novo Sarajevo. Istraživanje za potrebe izložbe radila je mr. sci. Amra Čusto, a dizajn postavke potpisuje Damir Hodžić.

Inače, riječ "koridor" često se pojavljuje u ratnim okolnostima, jednako kao i naziv Put života. Predstavlja značajne rute za komunikacijsko, strateško, humanitarno ili ekonomsko povezivanje. Sa ratovima na prostorima Jugoslavije Koridor i Put života postaju dio ratne terminologije, pa je i sarajevski Put života tako prozvan najvjerovatnije od samih Sarajlija. U dnevnim novinama tog vremena pojavljuje se pod nazivom ratni koridor.

Sa izmjenama naziva ulica, trgova i parkova Grada Sarajeva iz 1996. godine prvi put službeno se navodi novi naziv ulice "Put života".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije