Lee Delong: O teatru pod opsadom, Sarajevu, mladim umjetnicima, predstavi 'Ro i Juju' i klaunovima

0
D.S.
Lee Delong: O teatru pod opsadom, Sarajevu, mladim umjetnicima, predstavi 'Ro i Juju' i klaunovima
Foto: Velija Hasanbegović / Lee Delong

Američko-francuska glumica, učiteljica glume, rediteljica, spisateljica i voditeljica radionica teatarskog klauna Lee Delong u ponedjeljak, 27. maja će pred publikom u Sarajevu premijerno predstaviti svoju novu dramsku predstavu Ro i Juju. 

Ovo nije njen prvi dolazak u Sarajevo, između ostalog, Lee Delong je podučavala umjetnost klauna i pokret na Akademiji scenskih umjetnosti od 1994. do 1996. godine.

Važno je istaknuti još jednu činjenicu iz njene bogate biografije, za predstavu Žena, sama francuskog teatra Gare St. Lazare Players osvojila je nagradu publike i nagradu za najbolju glumicu na MESS-u 2007. godine.

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao  i Željko Komšić

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao i Željko Komšić

Za čitateljke i čitatelje portala Radiosarajevo.ba izdvojila je nekoliko trenutaka u pauzama između proba u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba: O čemu govori predstava Ro i Juju?

Premijera predstave "Ro i Juju" u NPS: Šta se desi kada klaunovi uđu u svijet čuvenog klasika?

Premijera predstave "Ro i Juju" u NPS: Šta se desi kada klaunovi uđu u svijet čuvenog klasika?

Lee Delong: Predstava govori o rediteljici koja želi snimiti film o Romeu i Juliji, ali nema novca - čim počne, svi glumci su u štrajku i ona mora pronaći rješenja za taj problem.

Ali iznad svega toga, radi se o proslavi ljubavi Romea i Julije, Ro i Juju progovara o sreći i o tome kako ljubav sve pobjeđuje.

Radiosarajevo.ba: Šta povezuje predstavu Ro i Juju i Shakespearov klasik Romeo i Julija?

Lee Delong: Imam puno teksta iz Romea i Julije, ali tu su i druga Shakespearova djela. U haotičan svijet klaunova dolaze i likovi iz drugih predstava i to stvara sve veći i veći nered.

Lee Delong
Foto: Velija Hasanbegović: Lee Delong

Radiosarajevo.ba: Možete li nam otkriti više o Vašoj fascinaciji klaunovima u teatru?

Lee Delong: Klaunovi su predmet mog istraživanja 49 godina. Radila sam s teatarskim, uličnim i cirkuskim klaunovima, to je jednostavno moja strast.

Prvo sam bila glumica, a onda sam pomalo počela razvijati i drugu stranu. Ovo se posebno odnosi na period kada sam počela podučavati klaunove tokom rata jer prije toga nisam bila pedagog.

To sam radila samo zato što je bio rat i jer je na Akademiji nedostajalo kadra, jednostavno sam osjećala da je to tema koju najbolje poznajem. Eto, tako je počelo i to je bio prvi put da se ovaj tip klauna s crvenim nosom pojavio na Balkanu. Poslije toga svi su željeli biti klaunovi.

Ro i Juju, predstava
Foto: Oficijelni vizual: Ro i Juju, predstava

Radiosarajevo.ba: Kako je izgledao proces rada na predstavi i šta publiku očekuje?

Lee Delong: Počela sam istraživati prije otprilike godinu dana, a, pisat recimo prije šest mjeseci. Imali smo preliminarne audicije, zatim sedmicu radionice za učenje klaunova i počeli smo s probama 8. aprila.

Nadam se da će publika izaći s predstave pjevajući, voljela bih da svi imaju osmijeh na licu i pjesmu u srcu.

Radiosarajevo.ba: Za premijeru predstave izabrali ste Sarajevo, možete li nam reći više o tome?

Lee Delong: Radila sam ovdje i prije rata, 1987. godine održavao se YUFEST i tad sam s predstavom Snježna kraljica obišla 16 gradova bivše Jugoslavije među kojima je bilo i Sarajevo.

U BiH sam boravila i četiri mjeseca 1990. godine s Darkom Rundekom i Sanjom Džebo, a, saradnju smo nastavili i u Parizu. Uvijek sam imala jaku povezanost s Balkanom.

A, razlog zašto se ova predstava igra u Sarajevu? Vedrana Božinović se sjetila da sam imala ovu ideju za Romea i Juliju i klaunove 1996. godine.

Na kraju rata režirala sam Macblettes i dala sam prijedlog da radimo Romea i Juliju kao nastavak MacBetha.

Radiosarajevo.ba: I za kraj, upoznali ste Sarajevo krajem 80-ih, boravili ste u gradu tokom opsade i nakon rata. Kakva su Vaša iskustva?

Lee Delong: Kada sam prvi put došla ovdje 1987. godine smatrala sam da je ovo najnaprednija i najprogresivnija zajednica u kojoj sam bila. Sarajevo me zaista impresioniralo, svi su bili tako obrazovani i zaista je postojala ogromna intelektualna zajednica i jak kulturni pokret. 

Tokom rata sam bila zadivljena kako su ljudi radili zajedno i držali se skupa da bi preživjeli. Svi su bili jedno i branili ono što poznajem kao sarajevski, bosanskohercegovački duh.

Nakon rata osjetila sam da je uništen dio tog duha i to je normalno nakon takvih razaranja, ali opet taj duh vidim u mladim ljudima i to me raduje. Vjerujem u Sarajevo i progres Bosne i Hercegovine.

Premijera predstave Ro i Juju zakazana je za ponedjeljak, 27. maj sa početkom u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

U naslovnim ulogama gledat ćemo Dinu Bajrovića i Aidu Bukvu dok ostatak podjele čine: Faruk Hajdarević, Alen Konjicija, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Mediha Musliović, Merjem Šiljak i muzičari Dario Kos, te Vedran Vujica.

Kompozitor i tekstopisac songova je Darko Rundek, muziku i zvučnu podlogu potpisuje Lee Delong, kostimska i scenografska rješenja radi Sanja Džeba, tok dizajn maske potpisuje Joanna Bassi.

Ulaznice se mogu rezervisati na zvaničnoj web stranici Narodnog pozorišta Sarajevo na linku OVDJE.

Prvo reprizno izvođenje je u utorak, 28. maja sa početkom u 19:30 sati, a sarajevska publika isti naslov moći će pogledati i 14. juna sa istim početkom.

Radno vrijeme blagajne:

- Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00 - 11:30 i 15:30 - 19:30 sati.

- Ostalim radnim danima od 9:00 – 15:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije