Pronađen Warholov klasik nakon 40 godina: Bio u ostavi Alicea Coopera

Radiosarajevo.ba
Pronađen Warholov klasik nakon 40 godina: Bio u ostavi Alicea Coopera
Rock zvijezda Alice Cooper pronašao je remek-djelo Andyja Warhola koje bi moglo biti vrijedno milione dolara zamotano u tubi u ostavi gdje se nalazilo više od 40 godina.

Riječ je o djelu Little Electric Chair (Mala električna stolica) iz Warholove serije Death and Disaster (Smrt i katastrfofa). 

Ovaj rad nikad nije bio postavljen na okvir, nego se sve te godine nalazio u skladištu s nekim drugim stvarima. 

Alice Cooper i Andy Warhol postali su prijatelji '72. godine u New Yorku. 

"Bili su donekle slični, voljeli se se družiti s poznatim ljudima", kazao je Aliceov menadžer Shep Gordon

Warhol je jednom otišao vidjeti koncert na kojem je Cooper simulirao udar na električnoj sotlici identičnoj onoj na Warholovom radu. 

Slika se temelji na novinskoj fotografiji od 13. januara 1953. godine iz zatvora Sing Sing, gdje su Julius i Ethel Rosenberg bili smaknuti zbog optužbi da su prenosili "atomske tajne" Rusima. 

Sliku je od Warhola kupila djevojka popularnog rockera Cindy Lang, a prije četiri godine je njegovom mendžeru rečeno da je proba potražiti jer su djela Warhola postalo izuzetno vrijedna. 

Majka Alicea Coopera sjetila se da bi djelo moglo biti u podrumu nakon što je prije mnogo godina izgubljeno među opremom za koncerte. 

Dok ne bude definitivno potvrđena originalnost djela o čijim drugim varijantama je dosad bilo sporova, menadžer Gordon je Cooperovo maleno platno odnio Richardu Polskyju, stručnjaku za radove Andyja Warhola, koji je nedano objavio i dodatak Warholovom katalogu Raisonne.

"Sto posto sam siguran da je original. Izgleda dobro i cijela priča ima previše smisla. Teško je shvatiti da je Warholova umjetnost tada bila malo vrijedna. Bilo je teško dobiti više od 25 hiljada za neki rad. Zašto bi mu onda Andy dao lažno djelo", komentirao je Polsky za Guardian

"Bilo je mnogo električnih stolica. Nisu se tako lako prodavale jer one nisu dekorativne u konvencionalnom smislu. To je brutalna slika."

Menadžer Gordon je kazao da bi Cooper mogao djelo smjestiti u svoj dom čim se vrati s turneje krajem godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije