Basquiatovo platno prodano za rekordnih 110,5 miliona dolara

Hina
Basquiatovo platno prodano za rekordnih 110,5 miliona dolara
Instagram / Yusaku Maezawa pored platna
Platno američkog umjetnika Jean-Michela Basquiata prošle sedmice na aukciji koju je u New Yorku organizirala aukcijska kuća Sotheby's prodano je za rekordnih 110,5 miliona dolara.

Djelo "Bez naziva" nastalo 1982. bilo je potpuno nepoznato dok ga prije nekoliko sedmica nisu otkrili zaposlenici njujorškog Sotheby'sa. Razlog je to što je slika dosad bila u privatnoj kolekciji.

Kupljena je 1984. za 19.000 dolara. 

Basquiatovo djelo na aukciji u New Yorku kupio je japanski kolekcionar Yusaku Maezawa koji je kazao da će ga izložiti u muzeju u svojem domu u gradu Chibi, a prethodno će ga "posuditi" svjetskim galerijama. 

"Nadam se da će ova Basquiatova slika razveseliti i druge, onako kako je razveselila mene te da će remek-djelo tada dvadesetjednogodišnjeg umjetnika nadahnjivati buduće generacije", kazao je Maezawa. 

Slika "Bez naziva" prvo je umjetnikovo djelo nastalo nakon 1980. koje je prodano za više od 100 miliona dolara i sada je rangirano među šest najskupljih umjetničkih djela prodanih na svjetskim aukcijama.

Apsolutni rekord drži Picassova slika "Žene iz Alžira" koja je na dražbi 2015. prodana za 179 milijuna dolara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije