Prizori iz Netflixovog novog dokumentarca ostavljaju bez riječi

0
Radiosarajevo.ba
Prizori iz Netflixovog novog dokumentarca ostavljaju bez riječi
Foto: Netflix/Screenshot / Ali Tabrizi

Obožavatelji Netflixa su ostali bez riječi zbog Netflixovog najnovijeg dokumentarnog filma Seaspiracy, koji se bavi utiecajem komercijalnim  izlovom ribe na oceane i budućnost mora.

Sadržaj dokumentarca glasi:

„Od sukreatora koji vam je donio revolucionarni dokumentarni film Cowspiracy dolazi Seaspiracy, nastavak koji rasvjetljava alarmantne – i ne široko poznate – istine o raširenom uništavanju okoliša u našim okeanima uzrokovanim ljudskim ponašanjem.

Filmski autor Ali Tabrizi prvo je krenuo proslaviti svoj voljeni okean, no umjesto toga našao se u situaciji kako ispituje štetu koju ljudi nanose okeanima i morima. Od plastike i ribolovnog alata koji zagađuju vode do nepopravljive štete  koča i prilova, ilegalnog ribolova i razornih lovnih praksi, čovječanstvo pustoši morski život, ali i šire, čitav planet. Ono što je Tabrizi u konačnici otkrio, ne samo da izaziva pojam održivog ribolova, već će šokirati svakoga ko brine o čudima okeanskog života, kao i budućnosti planeta i našeg mjesta na njemu.”, piše Go Green.

Ali Tabrizi - undefined

Foto: Netflix/Screenshot: Ali Tabrizi

Ali Tabrizi, režiser filma, kaže da je počeo snimati svoj dokumentarni film s ciljem otkrivanja negativnog učinka plastike u okeanu, prije nego što je ubrzo otkrio svijet korupcije i prevare u komercijalnoj ribolovnoj industriji, koja je na vodeni život imala mnogo razornije djelovanje od ljudskih upotreba plastičnih slamki. Kroz intervjue sa stručnjacima i aktivistima otkriva se slika budućnosti svjetskih okeana, s jednom šokantnom statistikom koja upozorava da ako čovječanstvo nastavi ribariti trenutnom brzinom, suočiti ćemo se s “praznim okeanima” do 2048. godine (koja je bila citirana iz studije iz 2006). U dokumentu se također navodi da se deseci milona morskih pasa ubijaju svake godine samo kao slučajni ulov – ili kao “prilov” te se na drugim lokacijama bacaju natrag u more nakon što su im peraje odrezane, koje su delicija u mnogim restoranima ( također proizlazi iz izvještaja WWF-a).

Seaspiracy plakat - undefined

Foto: Netflix: Seaspiracy plakat

Još jedna važna poveznica koju film otkriva je između zdravlja naših okeana i naše klimatske krize, s raznim točkama razgovora koje je predstavio dugogodišnji kolumnist Guardianove zaštite okoliša George Monbiot, koji desetljećima piše o mnogim od ovih problema.

Krčimo naše okeane”, rekao je jedan od kolega, uspoređujući učinke našeg uništavanja morskog života s uništavanjem amazonske prašume, nakon što nas je podsjetio da se 92% svih CO2 skladišti u našim morima. Nema zaustavljanja klimatskih promjena bez zaštite naših oceana. Pa kako da to učinimo?

Ostavite okeane na miru”, rekao je osnivač Sea Shepherda, kapetan Paul Watson. Ne postoji jasniji način da se to kaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije