Preminuo slavni orkestarski dirigent Seiji Ozawa

0
Fena
Preminuo slavni orkestarski dirigent Seiji Ozawa
Foto: EPA - EFE / Seiji Ozawa

Japanac Seiji Ozawa, jedan od najpoznatijih orkestarskih dirigenata svoje generacije, preminuo je u utorak od zatajenja srca u 88. godini, javila je u petak javna televizija NHK.

Ozawa, koji je rođen u Kini, proveo je decenije u ozbiljnoj atmosferi vrhunskih orkestara širom svijeta, ali je na intervjuima nosio kravate na temu bejzbola i više je volio da ga zovu imenom, a ne "maestro".

Njegova čupava kosa i osmijeh očarali su publiku, posebno u Sjedinjenim Državama, gdje je njegov mandat muzičkog direktora Bostonskog simfonijskog orkestra trajao skoro tri decenije.

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

"Ja sam potpuna suprotnost geniju, uvijek sam morao da se trudim", kazao je on na konferenciji za novinare 2014. godine.

"Ne volim baš da učim, ali morao sam to da radim ako sam želio da se bavim muzikom. Svako ko je genij može lako da radi bolje od mene", kazao je.

Odrastao kao treći u porodici od četiri dječaka, Ozawa je rođen u Shenyangu u Kini 1935. godine gdje se nastanio njegov otac, zubar po profesiji. Kasnije su se preselili u Peking.

Majka, kršćanka, vodila ga je u crkvu da pjeva pjesme, a porodica je pjevala kod kuće, ponekad uz pratnju nekog od njegove braće na harmonici.

"Tako sam upoznao muziku", napisao je kasnije.

Porodica se vratila u Japan 1941. ponijevši samo nešto odjeće, album sa slikama i harmoniku, a Ozawa je počeo da uči klavir. Kada je uganuo prst igrajući ragbi i nije mogao da nastavi, prešao je na dirigovanje.

Godine 1959. Ozawa je krenuo put Europe na teretnom brodu, i trebalo mu je dva mjeseca da stigne do Francuske, gdje je bio odlučan da testira svoje vještine na takmičenju mladih dirigenta u Besanconu.

Pobijedio je, što mu je otvorilo vrata širom svijeta i omogućilo mu da radi s velikanima kao što su Herbert von Karajan i Leonard Bernstein.

Uslijedili su boravak u Torontu, San Franciscu i Singapuru. Godine 1973. postao je direktor Bostonskog simfonijskog orkestra, započevši 29-godišnju vezu.

Ozawa ima dvoje djece. Njegova kćerka Seira je pisac, a sin Yukiyoshi je glumac, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije