Preminuo glumac Ian Holm, zvijezda filmova Gospodar prstenova i Alien

Radiosarajevo.ba
Preminuo glumac Ian Holm, zvijezda filmova Gospodar prstenova i Alien
PrtScr / Ian Holm kao Bilbo Baggins

Ian Holm, slavni britanski glumac koji je glumio od hobita preko andorida do kralja Leara, umro je u 88. godini u Londonu. 

"Preminuo je u bolnici, u miru, okružen porodicom i njegovateljima", saopćeno je, te istaknuto da je imao Parkinsonovu bolest. 

Njegovi posljednji dani dokumentirani su u seriji pastelnih portreta koje je napravila njegova supruga Sophie de Stempel.

Holm je osvojio nagradu BAFTA i bio nominiran za Oscara za ulogu trenera Sama Mussabinija u filmu Vatrene kočije (1981). Teatar je napustio zbog treme od javnog nastupa, a onda je dobio ulogu Bilboa Baginsa u slavnoj trilogiji Gospodar prstenova

Ranije ovog mjeseca, poručio je kako je izrazito tužan jer nije mogao da učestvuje u virtualnom okupljanju ekipe ovog filma: "Žao mi je što vas nisam vidio, nedostajete mi i nadam se da će vas avanture odvesti na divna mjesta. Ja sam u karantinu, u svom hobitskom domu, ili holmu."

Glumio je i androida Asha u kultnom Alienu, Napoleona u Vremenskim banditima Terryja Gilliama, Lewisa Carrolla u filmu Dreamchild, oca Corneliusa u epskoj sci-fi avanturi Peti element...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije