Preminula Jean Smith, sestra Johna F. Kennedyja

Radiosarajevo.ba
Preminula Jean Smith, sestra Johna F. Kennedyja
Foto: EPA / Jean Kennedy Smith

Jean Kennedy Smith, američka izaslanica koja je odigrala ključnu ulogu u mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj, preminula je jučer u 92. godini. Njena kćerka Kym potvrdila je u četvrtak ovu informaciju za New York Times.

Smith je bila jedna od pet sestara Johna F. Kennedyja i senatora Roberta F. Kennedyja.

Vrsni diplomata, aktivistkinja i humanitarka, Smith je bila posljednje živo dijete Josepha P. Kennedyja i Rose Fitzgerald.

Ona je 90-ih bila američka ambasadorica u Irskoj, igrajući važnu ulogu u pokušajima da se zaustavi sektaško nasilje u Sjevernoj Irskoj, piše BBC.

Prethodni američki predsjednik Barack Obama 2011. godine je Jean Kennedy Smith dodijelio predsjedničku medalju za slobodu, što je najviša civilna počast u zemlji.

Smith je vodila miran život sve dok nije ušla u politiku, baveći se filantropijom i držeći se van pozornosti javnosti koje je privlačilo njeno prestižno prezime. Međutim, 1993. godine je imenovana za ambasadora u Dublinu od  predsjednika Billa Clintona, čime je ponovo postala jedna od glavnih tema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije