Ovo je najstrašniji ex-yu horor film svih vremena: "Ko je gledao sa 7 godina, nije spavao do 25"

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je najstrašniji ex-yu horor film svih vremena: "Ko je gledao sa 7 godina, nije spavao do 25"
Foto: Slavorum / Scene iz filma "Leptirica"

Prvi jugoslovenski horor film Leptirica smatra se jednim od najboljih bivših jugoslovenskih horor filmova. Produciran je početkom sedamdesetih, a režirao ga je Đorđe Kadijević za Radioteleviziju Beograd.

Jedan od razloga zašto se ovaj film naziva "najstrašnijim vampirskim filmom ikad napravljenim" je taj što je navodno, kada je Leptirica prvi put prikazana u Jugoslaviji, muškarac u Makedoniji umro od "straha"! 

Naravno, to nije nikad potvrđeno. Vlasti su film kad je tek izašao prozvale "terorističkim".

Bravo Zmajice! Velika pobjeda ženske reprezentacije BiH u UEFA Ligi nacija

Bravo Zmajice! Velika pobjeda ženske reprezentacije BiH u UEFA Ligi nacija

"Ko je gledao Leptiricu sa 7 godina nije spavao do 25. (narodna izreka)", komentar je ispod filma na YouTubeu.

Film je postavljen u srpskom selu u Zarozju iz 19. vijeka. Selo opljačka vampir Sava Savanović koji je ubijao svakoga ko se u šumi, u blizini sela, zaduži za mlin za brašno. Vijeće sela postaje očajno jer im ponestane hrane jer je svaki mlinar ubijen.

Istovremeno, siromašni mladić po imenu Strahinja zaljublji se u Radojku, kćerku prekrasne lokalne posjednice. Nakon što je pitao Radojkinog oca za ruku svoje kćerke i odbijen zbog siromaštva, Strahinja odlučuje napustiti selo. Na putu upoznaje članove seoskog vijeća koji su ga nagovorili da preuzme posao seoskog mlinara. Potpuno očekujući da će biti mrtav do jutra, savjet se iznenadi što su ga našli život i odluči locirati i uništiti grob vampira Save Savanovića.

Nakon pronalaska groba probijaju ga kolcem, ali duša vampira poprima oblik leptira i bježi iz lijesa prije nego što su ga posuli Svetom vodom. Seosko vijeće pretpostavlja da je sve gotovo i tvrdi da je posjednik Živan nerazuman u svom odbijanju da dozvoli svojoj kćerci da se uda za Strahinju i uz blagoslov lokalnog svećenika otmu Radojku. Nakon pijanog slavlja uoči bračne noći, svi osim Živana raduju se sljedećem danu svadbe dvojice mladih ljubavnika - međutim događaji se počnu čudno okretati...

Ono što je uistinu fascinantno u ovom filmu je činjenica da je zapravo neka vrsta tradicionalnog folklora - imamo dobre momke, imamo negativce i imamo nešto što nijedan momak nikada neće razumjeti - nadnaravne stvari i bića.

Leptirica je puna slavenskog folklora - uznemireni očevi, tužna ljubavna priča između siromašnog mladića i bogate djevojke, čudovišta u šumama... Iako je ovaj film u nekim trenucima vrlo predvidljiv, u to je vrijeme zaista bilo remek-djelo (a za današnje standarde je to čak i zastrašujuće), a u filmu postoje neke scene koje će vam se zaglaviti u... pa, zauvijek.

I vampir Sava Savanović... Pa, roman Poslije 90 godina napisan je samo 17 godina nakon Drakule Brama Stokera, tako da je utjecaj vrlo očigledan.

Foto: Slavorum: "Leptirica"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije