Obavezno pogledajte: Ovo su najbolji filmovi prema mišljenju svjetskog reditelja

0
Radiosarajevo.ba
Obavezno pogledajte: Ovo su najbolji filmovi prema mišljenju svjetskog reditelja
Foto: Printscreen / Martin Scorsese

Martin Scorsese podijelio je spisak svojih najdražih filmova svih vremena, a na njemu su se našli klasici Alfreda Hičhoka i Stenlija Kubrika.

Martin Scorsese smatra se jednim od najboljih filmskih autora u Hollywoodu. Poznat je po kultnim filmovima kao što je "Taksist" i "Vuk s Wall Streeta", odgovoran je za neke od najslavnijih filmova ikad.

U nastavku možete pogledati Skorcezov spisak osam najboljih filmova.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

2001: A Space Odyssey (Odiseja u svemiru)

Američki znanstveno-fantastični film iz 1968. godine koji je producirao i napisao Stanley Kubrick. Film je strukturiran u četiri različita čina. U prvom činu Daniel Richter glumi lik imena "Moonwatcher", u drugome William Sylvester igra ulogu doktora Heywooda R. Floyda. U trećem činu nastupaju Keir Dullea (kao dr. David Bowman) i Gary Lockwood (kao dr. Frank Poole) kao dva astronauta na putu do Jupitera u svemirskom brodu imena Discovery One s Douglasom Rainom koji posuđuje glas kompjuteru HAL 9000, a koji ima potpunu kontrolu nad letjelicom. Četvrti i završni čin filma prati putovanje astronauta Davida Bowmana "iza beskonačnog".

8 ½

Talijanski film, spoj satire i groteske, iz 1963. godine, kojeg je režirao Federico Fellini, a smatra se jednim od najboljih Fellinijevih filmova, ali negdje i kao jedan od najboljih filmova ikada. Film nema pravu radnju nego se sve vrti oko metafilmske dosjetke u kojoj jedan talijanski redatelj (Fellinijev alter ego) traži inspiraciju za svoj novi film. Naslov "8 1/2" potječe od broja filmova koje je Fellini to tada snimio.

Ashes and Diamonds (Pepeo i Dijamant)

Poljski crno-bijeli igrani film snimljen 1958. u režiji Andrzeja Wajde, koji se smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja Wajdine filmografije, odnosno o u historiji poljske kinematografije uopće. Radnja je smještena u poljski provincijski gradić na posljednji dan Drugog svjetskog rata te prikazuje kako se niz likova pokušava prilagoditi novim mirnodopskim okolnostima, ali i eskalaciju sukoba između nove komunističke vlasti sa antikomunistički raspoloženim pripadnicima ratnog pokreta otpora

Citizen Kane (Građanin Kane)

Film Orsona Wellesa iz 1941. Priča prati život i karijeru Charlesa Fostera Kanea, čovjeka čija je karijera u izdavačkom svijetu počela kao idealistička društvena djelatnost, ali se postupno pretvorila u nemilosrdnu potjeru za moći pod svaku cijenu. Prepričana većinom kroz prisjećanja, priča se otkriva kroz istraživanje novinskog reportera koji pokušava otkriti misteriju koja se krije iza magnatove posljednje riječi, "pupoljak".

The Leopard

Leopard je talijansko-francuski film iz 1963. kojeg je režirao Luchino Visconti. Film je snimljen po istomenom romanu Giuseppea Tomasa di Lampeduse objavljenom 1958. godine. U glavnoj ulozi se pojavljuje Burt Lancaster. Roman je napisan bez želje da se objavi i tek poslije smrti sicilijanskog grofa je objavljen. Ubrzo postaje vrlo poznat u Italji i bestseller širom svijeta. Film je nagrađen Zlatnom palmom.

The Red Shoes (Crvene cipele)

Britanski igrani film snimljen 1948. u režiji Michaela Powella i Emerica Pressburgera. Adaptacija tvori priču o priči, odnosno balet koji predstavlja važan dio zapleta filma. Protagonistica, koju tumači Moira Shearer je mlada i nadarena balerina koja se priključuje elitnoj baletnoj trupi na čelu sa talentiranim, ali beskrupuloznim koreografom.

The Searchers (Tragači)

Tragači je slavni američki vestern iz 1956. godine, kojeg je režirao John Ford. Film govori o epskoj potrazi dvaju kauboja za djevojkom otetom od Indijanaca te se smatra jednim od najboljih filmova kinematografije. Redatelji poput Martina Scorsesea i Georgea Lucasa ga smatraju najznačajnijim filmom 20. stoljeća, dok ga je Entertainment Weekly proglasio 13. najboljim filmom svih vremena.

Vertigo (Vrtoglavica)

Režisirana 1958. godine, emotivnog Johna "Scottieja" Fergusona, nekad sposobnog detektiva iz San Franciska, još uvijek progone sjećanja na tragediju koja se zbila tokom noćne potjere za jednim zločincem. Loveći kriminalca koji je bježao preko gradskih krovova, John se u trenutku nepažnje okliznuo i, želeći izbjeći pad u smrt, posljednjim atomima snage uhvatio za oluk. Pokušavajući mu pomoći, jedan se policajac tada previše nagnuo i poginuo pri padu sa zgrade. Nakon tog događaja John se počeo panično bojati visine te se, mučen osjećajem krivnje, odlučio povući iz službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije