"Vjerovali su da su prokleti": Uznemirujuće činjenice o jednom od najboljih horora svih vremena

0
Radiosarajevo.ba
"Vjerovali su da su prokleti": Uznemirujuće činjenice o jednom od najboljih horora svih vremena
Foto: Prtscr / Youtube / Poltergeist iz 1982. smatra se kultnim hororom

Poltergeist (1982) je jedan od onih horor filmova koji mnogi gledaju za svaku Noć vještica i postao je kultni klasik za ljude koji uživaju u uzbuđenju dobrog filma strave i užasa.

U režiji Tobe Hooper, a zasnovan na priči Stevena Spielberga, Poltergeist je proglašen jednim od najboljih horor filmova svih vremena.

Jedna od najistaknutijih karakteristika Poltergeista su nagrađivani specijalni efekti, koji su se oslanjali na šminku, kaskade kamere i rekvizite. Iza kulisa, međutim, desilo se nešto strašnije nego što je većina ljudi ikad mogla pomisliti.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Sjećate se dramatične scene prema kraju filma, kada lik Jobeth Williams - Diane Freeling, padne u bazen? Kako će se doznati, oni kosturi koji se počinju pojavljivati oko nje, bili su u potpunosti, 100 posto, stvarni ljudski ostaci.

Ova zastrašujući podatak potvrdio je i filmski umjetnik za šminku za specijalne efekte Craig Reardon, koji je detalje otkrio dok je bio pod zakletvom tokom svjedočenja na sudu - naime, dva scenarista tužila su Spielberga zbog navodnog uzimanja dijelova njihovog rada i korištenja u ovom filmu.

Tužba je riješena izvan suda, ali za vrijeme svjedočenja, Reardon je iznio šokantno priznanje. "Kupio sam niz stvarnih ljudskih kostura", rekao je. "To su stvarni kosturi ljudi. Mislim da su kosti kupljene iz Indije". Dodao je da su ih "obukli tako da ne izgledaju poput izbijeljenih, čistih, vještačkih kostura, već da izgledaju kao posmrtni ostaci koji se raspadaju."

Dodao je da je za film kupljeno ukupno 13 setova posmrtnih ostataka. Iako su realne replike danas lako dostupne, kad je film snimljen, bilo je jeftinije kupiti prave kosture.

Glavna glumica, Jobeth Williams, nije bila svjesna ove činjenice dok nije završeno snimanje ove scene. 

"Morate shvatiti da smo ovu scenu snimali četiri ili pet. Tako sam cijeli dan bila u blatu četiri ili pet dana uzastopno, s kosturima širom mene dok sam vrištala", otkrila je kasnije u jednoj TV emisiji.

"U mojoj nevinosti i naivnosti očekivala sam, naravno da to nisu pravi kosturi. Pretpostavila sam da su oni kosturi izrađeni od plastike ili gume. Otkrila sam - kao i cijela ekipa - da su koristili prave kosture, jer je bilo preskupo da kupe lažne, gumene kosture. Svi smo bili u šokj."

Bili su toliko prestravljeni, da je za snimanje nastavka Poltergeist II iz 1986. godine, Will Sampson, pripadnik Muscogee plemena američkih starosjedilaca, izveo "egzorcizam" na setu. Unatoč ovom egzorcizmu, na setu su mnogi vjerovali da je produkcija prokleta, upravo zbog korištenja stvarnih ljudskih ostataka.

Pogotovo jer su četiri člana ekipe umrla tokom ili ubrzo nakon što je snimljen film.

Dominique Dunne, koja je glumila stariju kćerku Danu, ubio je njen bivši dečko. Heather O'Rourke, koja je glumila Carol Anne (djevojčicu koju otimaju duhovi), iznenada je preminula u dobi od 12 godina zbog neotkrivene kongenitalne crijevne abnormalnosti.

Još dva člana ekipe umrli su ubrzo nakon izlaska filma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije