Ovaj film dominira kino blagajnama, zaradio je 178,5 miliona dolara prvog vikenda prikazivanja

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj film dominira kino blagajnama, zaradio je 178,5 miliona dolara prvog vikenda prikazivanja
Foto: IMDb / Scene iz nastavka 'Dine'

Iako je bilo očekivano da Dina: Drugi dio (Dune: Part Two) ostvari odličan uspjeh svog premijernog vikenda u kinima, prve brojke zarade su oduševile.

Spektakl Denisa Villeneuvea, nastavak istoimenog filma iz 2021. koji je ugodno iznenadio gledatelje i kritičare te osvojio šest Oscara, zaradio je 81,5 miliona (146,87 miliona KM) dolara samo u Sjevernoj Americi, čime ima najbolje ovogodišnje vikend otvaranje, te još 97 miliona (174,80 miliona KM) na međunarodnom tržištu, konkretno s njih 71.

Ukupno je to obećavajućih 178,5 miliona dolara (321,67 miliona KM) s obzirom na to da su studiji Warner Bros. i Legendary Entertainment potrošili 190 miliona (342,39 miliona KM) samo na produkciju te još barem 100 miliona (180,20 miliona KM) na promociju – što znači da unatoč odličnom startu, treba još dosta zaraditi da bi film uopće ispao profitabilan.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Osim ovogodišnjeg najboljeg starta u Sjevernoj Americi, Dina: Drugi dio za Villeneuvea znači najbolje otvaranje u cijeloj karijeri i to na međunarodnom tržištu. Najbolje je zasad prošla u Ujedinjenom Kraljevstvu (11,8 milona dolara / 21,26 miliona KM), slijedi Francuska (9,6 miliona / 17,3 miliona KM) pa Njemačka (9,1 milon / 16,4 miliona KM). Za film se čeka otvaranje na dvama velikim međunarodnim tržištima, Kini i Japanu, u koja stiže 8., odnosno 15. marta.

Timothee Chalamet i Zendaya ponavljaju svoje glavne uloge, a tu su i Rebecca Ferguson, Josh Brolin te Stellan Skarsgard kojima su se pridružili Austin Butler, Florence Pugh i Christopher Walken.

Podsjetimo, Dina je 2021. imala slabiju zaradu u Sjevernoj Americi jer je bila istovremeno puštena i u kinima i na streamingu HBO Max. No, u ostatku svijeta prikazana je klasično, prvo isključivo u kinima, u kojima je zaradila impresivnih 324,8 miliona dolara (585,31 miliona KM) – sa svim ograničenjima ukupna zarada od 402 miiona (724,42 miliona KM) ogroman je uspjeh za ovaj film što su kasnije potvrdili ranije spomenuti Oscari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije