Oppenheimer: Da li je ovo najbolji film u ovoj godini i novi klasik?

0
Radiosarajevo.ba
Oppenheimer: Da li je ovo najbolji film u ovoj godini i novi klasik?
Foto: Universal Pictures / Cillian Murphy kao Oppenheimer

O Oppenheimeru je sve rečeno bezbroj puta, no valjalo je zabilježiti njegov dolazak na streamere. 

Film Christophera Nolana o po mnogima najvažnijem fizičaru 20. vijeka dobitnik je ovogodišnjeg Oscara u više kategorija.

J. Robert Oppenheimer bio je ključni čovjek Projekta Manhattan kojim je ostvaren cilj stvaranja atomske bombe kao nadmoćnog naoružanja kojim će se okončati Drugi svjetski rat.

Španski savez kaznio Atletico Madrid zbog istupa navijača sa 20.000 eura!

Španski savez kaznio Atletico Madrid zbog istupa navijača sa 20.000 eura!

Tom činjenicom možda je moguće Oppenheimera po povijesnom učinku projekta na koji je imao ključan utjecaj svrstati stepenicu više od samog Alberta Einsteina koji se na sudjelovanju u projektu zahvalio, ne sporeći, ipak, da Oppenheier nije bio i najvećim fizičarem.

Cillian Murphy postao zaštitno lice slavne modne marke

Cillian Murphy postao zaštitno lice slavne modne marke

Raditi biografski film o osobama ovako bogatih života s važnim dostignućima zapravo je nezahvalan posao jer na kraju uvijek bude onih nezadovoljnih.

Tako se Nolanu prigovaralo da su ostali fizičari, a u projekt su bili uključeni neki od doista najvećih, prilično zapostavljeni u filmu koji se čak i ne vrti sasvim oko samog projekta već oko kasnijeg odgovaranja Oppenheimera pred senatskim neameričkim odborom čiji je rezultat ultimativno bilo njegovo isključenje iz vrhunske znanosti.

Ondje se utvrđivala širina Oppenheimerovih lijevih uvjerenja, odnosno mogućnost kontakata i suradnje sa SSSR-om. Također, nekoliko godina ranije dogodio se i susret s tadašnjim predsjednikom Harryjem S. Trumanom u kojem Oppenheimer izražava žaljenje zbog bacanja atomske bombe te želi da se oružje i zabrani.

Ako ste propustili pogledati film koji je osvojio sedam Oscara, evo o čemu on govori

Ako ste propustili pogledati film koji je osvojio sedam Oscara, evo o čemu on govori

Truman to procjenjuje slabošću te je nakon saslušanja Oppenheimerova karijera u visokoj znanosti praktično gotova.

Po nama, Nolan je dobro procijenio odabravši za film najvažnije događaje Oppenheimerova života, osvrćući se na njegovu genezu kao fizičara tek u prvom dijelu filma, koristeći pikantne detalje koji ukazuju na doista neobičnu osobnost čovjeka koji je odveo svijet u atomsko doba, a možda i u novo geološko o čemu još traju rasprave.

Ovaj je film također i sjajna vijest za znanost u koju je povjerenje posljednjih više godina, ne samo za pandemije, dosta poljuljano. Ovdje se jasno vidi što se znanošću može kada je ona pravilno usmjerena i ima jasnu podršku.

Dodijeljeni Oscari: 'Oppenheimer' pobjednik u sedam kategorija, Cillian Murphy najbolji glumac

Dodijeljeni Oscari: 'Oppenheimer' pobjednik u sedam kategorija, Cillian Murphy najbolji glumac

Bio krajnji rezultat na strani dobroga ili lošega, pravo pitanje je, je li postojanje atomskog naoružanja spriječilo još jedan svjetski rat ili ga naprosto pretvorilo u jedan permanentni koji traje već desetljećima kroz niz manjih sukoba. Kako bilo, Nolan je napravio odličan film koji je zasluženo nadmašio Barbie, glavnog konkurenta na blagajnama, u broju nominacija gdje je i Cillian Murphy pretvorio u kipić za najboljeg glumca, iako je u ovogodišnjoj konkurenciji filmova bilo teško vidjeti neki drugi koji bi mogao Oppenheimera omesti na putu za najbolji film. Riječ je naprosto o važnom filmu čijih tri sada prolazi doista brzo unatoč tematici za koju je poželjno imati i određeno predznanje, prenosi Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije