Odali počast Milanu Mladenoviću: Konvoj obradio čuvenu pjesmu 'Sarajevo'

8
Radiosarajevo.ba
Odali počast Milanu Mladenoviću: Konvoj obradio čuvenu pjesmu 'Sarajevo'
Foto: Društvene mreže / Milan Mladenović

Sarajevski bend Konvoj snimio je obradu pjesme Sarajevo, legendarne grupe Ekatarine Velike, da bi na svoj način odali počast frontmenu Milanu Mladenoviću.

Jugoslavenski princ Milan Mladenović, poznat je kao čovjek koji je mrzio rat i volio Sarajevo. U najtežem periodu bivših država Jugoslavije, jasno i glasno se protivio ratu i zalagao za mir.

Dječak iz vode, dio svog djetinjstva proveo je u Sarajevu. Osnovnu školu pohađao je na Grbavici. Kroz pjesme, ali i druge aktivnosti, glavni grad BiH često je spominjao.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

"Sarajevo je vjerovatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo", izjavio je jednom prilikom Mladenović koji se 1970. s porodicom preselio u Beograd.

Na albumu S' vetrom uz lice iz 1986. godine našla se pjesma Sarajevo u kojoj je Mladenović otpjevao način na koji je Sarajevo utjecalo na njega kao ličnost.

Na godišnjicu smrti Milana Mladenovića objavljen restaurisan sport za pjesmu "Oči boje meda"

Na godišnjicu smrti Milana Mladenovića objavljen restaurisan sport za pjesmu "Oči boje meda"

Konvoju je ideja za obradu ove pjesme došla u trenutku kada je u septembru Milan Mladenović proglašen počasnim građaninom našeg grada

"Od tog momenta smo se angažovali da pridobijemo sva odobrenja od nasljednika autorskih prava što je proteklo u vrlo optimističnom tonu. O našem gradu su se i prije pjevale pjesme, a obzirom da je nepresušna inspiracija čini se da će se pjevati i u budućnosti", poručili su članovi benda Konvoj.

Smatraju da Sarajevo ima previše kompleksnu dušu da bi se tek tako opisalo u pjesmama: "Ovo je nakon pjesme Indexa Svijet u kojem živim (1996), tek druga obrada za koju smo se odlučili uraditi, a EKV i Milan zaslužuju da žive kroz svoja djela, te samim tim i kroz ovakav vid sjećanja i posvete. Milanovo i naše Sarajevo nije ono s razglednica, već neiskavreno, lično, bez idealiziranja u svim njegovim verzijama i izdanjima."

O Milanovoj umjetničkoj i ljudskoj veličini svjedoče i njegova djela i izjave iz ratnog perioda, poput one na dodjeli nagrade za grupu godine kada je rekao:

"Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi su morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi - u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci".

Video spot obrađene pjesme na jako dinamičan način prikazuje svakodnevni impuls današnjeg života u gradu, zabačene sokake i poznate spomenike, murale i biste velikana koji su u ovom gradu ostavili neizbrisivi pečat, baš kao što je i Milan Mladenović ostavio kroz jednu od najljepših pjesama koje govore o ovom gradu, a sve je zabilježeno kroz objektiv Imrane Kapetanović. Montažu i vizuelne efekte u spotu je ukomponovao Antonio Ilić.

Pogledajte spot obrađene pjesme:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije