Na godišnjicu smrti Milana Mladenovića objavljen restaurisan sport za pjesmu "Oči boje meda"

1
Radiosarajevo.ba
Na godišnjicu smrti Milana Mladenovića objavljen restaurisan sport za pjesmu "Oči boje meda"
Foto: Društvene mreže / Milan Mladenović

Gitarist i pjevač kultnog rock benda EKV, Milan Mladenović preminuo je u svom stanu u Beogradu 5. novembra 1994. godine.

Te iste godine u augustu je nakon jednog nastupa hitno hospitaliziran kad mu je i dijagnostifikovan rak gušterače.

Mladenović je bitku s opakom bolešću vodio tek tri mjeseca, tokom koje je 'spao' na samo 35 kilograma.

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

"Izvjesno je da kroz život idem stihijski, pa gdje se zaustavim. Jedno je sigurno - nikad ne znam gdje ću krenuti. Ja ne mogu pjevati o vanzemaljskoj ljubavi ako me guše i razdiru ovozemaljski jadi. Stojimo na rubu iznad neke provalije koja s nestrpljenjem čeka da nas proguta, a iznad nas, razbuktala se vulkanska lava koja počinje curiti, rasteže se po nama. Čini mi se da smo stisnuti, ne možemo ni korak natrag, ali ni naprijed...

Borite se za svoju osobnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše, borite se za život. Za kraj bih rekao samo da mi ni u kojem slučaju nije žao što sam sve ove godine potratio na tako neozbiljnu stvar kao što je rock and roll, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao potrošiti sve te godine", riječi su kojima je završena njegova monografija.

Jugoslavenski rock princ: Mrzio je rat i volio je Sarajevo

Jugoslavenski rock princ: Mrzio je rat i volio je Sarajevo

Margita Stefanović bila je, pokraj Milanovih roditelja, svjedok odlaska legendarnog pjevača.

Mada se navikla s gubicima, doživjela je smrt roditelja i mnogih prijatelja, smrt Milana je potpuno poremetila Margitu. Dan prije Milanove smrti, 4. novembra 1994. Magi je bila u svom stanu na Slaviji. Zazvonio je telefon. "Možeš li doći do nas? Milan samo želi tebe vidjeti", vapila je Milanova majka Danica.

"Magi je odmah uhvatila taksi i otišla do njihovog stana u Novom Beogradu. Milan je ležao u krevetu. Bilo je mračno. 'Nemoj plakati, sve smo ovo znali', rekao je Milan. Zatražio je da stavi glavu u krilo kod Margite i da ga mazi po glavi. To su često radili.

Milan Mladenović
Foto: Arhiv: Milan Mladenović

Zaspao joj je u krilu. Ostala je nekoliko sati sama s njim. Na rastanku mu je rekla 'Vidimo se sutra'. Nije joj ništa odgovorio. Samo ju je nježno pogledao. Sutra je preminuo", ispričala je Lidija Nikolić, autorica Margitine biografije 'Osjećanja. O. Sjećanja' i njena bliska prijateljica.

Na sahranu Milana Mladenovića došao je gotovo cijeli Beograd. A posljednji pozdrav Milanu upustio je i frontmen 'Partibrejkersa' Zoran Kostić Cane.

Godišnjicu odlaska Milana Mladenovića, u 2023. obilježio je restaurisani spot za pjesmu "Oči boje meda" grupe EKV. U režiji Miljenka Derete spot je 1985. godine, kada je objavljen, proglašen za najbolji u godišnjem izboru kultne TV emisije "Hit meseca".

Sada je na Youtube kanalu Ekatarina Velika Official dostupan u punom kvalitetu. Remaster slike potpisuje Dejan Špagnut. Zvuk je remasterovao Vladimir Moritz, uz Ivana Fecea Firčija, nekadašnjeg bubnjara EKV-a, kao stručnog konsultanta.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cd_F911I6Is/?utm_source=ig_embed&ig_rid=93d1da66-16fc-428b-bbdf-8367593ca348&img_index=1[/instagram]

Mladenović je rođen 21. septmbar 1958. godine u Zagrebu, kao dijete miješanog braka; otac mu je bio Srbin, a majka Hrvatica. Kad je Mladenović imao šest godina njegova porodica preselila se u Sarajevo, a s 12 godina već je živio u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije