Nova serija 'Fallout' podigla popularnost videoigrama: Pogledajte koji naslovi su najprodavaniji

0
Radiosarajevo.ba
Nova serija 'Fallout' podigla popularnost videoigrama: Pogledajte koji naslovi su najprodavaniji
Foto:Printscreen / Maskota Fallout serijala

Ni sedmicu dana nakon premijere Amazonova serija Fallout, nastala po istoimenom serijalu videoigara, postala je globalni hit.

Igrali je ranije ili ne, gledaoci su se zaljubili u apsurdan i nasilan satirični prikaz postnuklearne distopije, pri čemu je dramaturgija serije fenomenalno prilagođena dinamici igranja: kako bi kompletirali zadatke, likovi se opetovano vraćaju u najbliže gradiće, zaglavljuju u sporednim misijama, priča svakog junaka djeluje kao potpuno različit pokušaj prelaženja istoga svijeta, a scenografija, rekviziti i kostimi najvjerniji su prikaz onoga na što smo se u igrama naviknuli.

U seriju je dobro upakovana i kritika korporativne kulture i propagiranih zapadnih vrijednosti na kojima igra počiva, kao i kontemplacija o ljudskoj prirodi u trenucima kada nam je ljudskost oduzeta. Žuti čovječuljak s palcem u zraku, maskota beskrupuloznog Vault-Teca, simbol je korporativnog cinizma i šarenog prepakiravanja užasne stvarnosti, a smiješi nam se iz svakoga kuta.

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Imajući na umu da će popularnost igre pridonijeti popularnosti nove serije i obrnuto, Amazon je cijelu stvar dobro plasirao, pretplatnicima nudeći i pristup starim igrama iz svijeta Fallouta. Većina od njih ponovno je izrazito tražena, a na digitalnim servisima prigodno se prodaju u velikom broju.

Prema nekim podacima, upeterostručio se broj igrača novijih igara poput Fallouta 4 i Fallout 76, dok se prastari prvi nastavci serijala, od kojih prvi datira iz 1997. godine, prodaju u paketu koji je trenutačno među top deset najprodavanijih igara na Steamu.

Ako se prvi put upuštate u svijet Fallouta, za početak bi bilo dobro uzeti Fallout 4, koji se može naći na svim platformama i ima uglavnom pozitivne ocjene. Noviji Fallout 76 igračima je omražen zbog tehnički jako lošeg stanja u kojem je igra lansirana i nedostatka duha originalnog serijala, ali u međuvremenu je prilično ispeglan, pa mu i možete dati šansu ako su vam dragi masivni multiplayeri s mogućnostima gradnje novoga svijeta i susretanja drugih, često toksičnih igrača.

Među starim igrama kultni status ima Fallout New Vegas iz 2010. godine, koja se smatra vrhuncem serijala i još uvijek je lako dostupna, kao i Fallout 2 iz davne 1998., koji je grafički potpuno zastario, ali će vam pričom najbolje dočarati duh originalnog Fallouta.

Masivan svijet ove postnuklearne satire nudi i nešto za ljude nesklone kompleksnim avanturama i role playingu: taktičku videoigru Fallout Shelter, u kojoj zauzimate ulogu nadzornika nuklearnog skloništa za bogate, a može se igrati na svakom tabletu ili mobitelu. Naravno, sve to možete preskočiti i samo čekati da na Amazon dođe nova sezona hit-serije Fallout, ali vjerujte, time ćete mnogo propustiti, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije