Netflixov novi dokumentarac: Jezive ispovijesti žrtava najgoreg britanskog cyberstalkera

0
Radiosarajevo.ba
Netflixov novi dokumentarac: Jezive ispovijesti žrtava najgoreg britanskog cyberstalkera
Foto: Netflix / Can I Tell You A Secret?

Prije dvije godine The Guardian je objavio istragu o jednom od najgorih britanskih cyberstalkera u historiji, ispitujući zašto je trebalo proći toliko vremena prije nego što ga se privelo pravdi.

Matthew Hardy uznemiravao je žene više od 10 godina dok konačno nije uhapšen te naposljetku osuđen na devet godina zatvora u januaru 2022., a što je najduža zatvorska kazna u britanskoj historiji izrečena za online uhođenje.

Uskoro ćemo imati priliku vidjeti šta o cijelom ovom slučaju kažu žene koje su bile njegove žrtve, i to zahvaljujući novom zanimljivom Netflixovom dokumentarcu Can I Tell You A Secret?.

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Napravljen u saradnji s The Guardianom, uz izvorno izvješće autorice teksta Sirin Kale, dokumentarac podijeljen u dvije epizode donosi priče o ženama na koje je Matthew Hardy ciljao, a koje su godinama trpjele internetsko uznemiravanje. Samo ime rečenica je koju je prvu slao svakoj od svojih žrtava. 

"Ispričana kroz svjedočanstva žena koje su bile izravno pogođene, serija istražuje kako je Hardyjevo uhođenje uništilo mnoge živote, ali i kasniju policijsku istragu te kako je Hardyja na kraju pravdi privela ne samo policija, već i same žene", stoji u službenom sinopsisu Netflixa.

Netflix sprema najveću promjenu u svojoj 27 godina dugoj historiji, evo o čemu je riječ

Netflix sprema najveću promjenu u svojoj 27 godina dugoj historiji, evo o čemu je riječ

Uz nevjerovatne preokrete, Can I Tell You A Secret? istražuje zločin u koji se često ne vjeruje te je upozoravajuća priča o razini manipulacije i štete koju u stvarnom svijetu može nanijeti ono što se događa online.

Ova je serija prva Netflixova narudžba Louisa Therouxa za produkcijsku firmu Mindhouse. "Hardyjeva duga kampanja uznemiravanja imala je trajan i dubok utjecaj na žene koje je ciljao", komentirala je izvršna producentica Nancy Strang.

"Nadam se da će njihova svjedočanstva rasvijetliti stvarnost online uhođenja i promijeniti razgovor o tome što predstavlja štetu u digitalnom dobu", zaključila je. Can I Tell You A Secret? premijerno će biti prikazan na Netflixu u srijedu, 21. februara, piše miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije