Majstor trilera ima novi hit: Zašto je Fincherov 'Ubica' film koji ne smijete propustiti

0
A. V.
Majstor trilera ima novi hit: Zašto je Fincherov 'Ubica' film koji ne smijete propustiti
Foto: IMDb / Scene iz filma

Legendarni David Fincher vratio se filmskom žanru po kojem je prepoznatljiv i koji je učvrstio njegov status jednog od najjedinstvenijih i najgenijalnijih žanrovskih reditelja.

Majstor trilera, poznat po kultnim ostvarenjima poput Sedam (Seven), Igra (The Game), Borilački klub (Fight Club) i Zodijak (Zodiac), još jednom donosi svoju jedinstvenu umjetničku strogost poznatim komponentama blockbustera.

Adaptacija stripa

Njegov novi film Ubica (The Killer), koji se odnedavno prikazuje na Netflixu, za kratko vrijeme je došao na vrh liste gledanosti, što ne čudi, s obzirom da se radi o jednom od najiščekivanijih naslova godine.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Ovo ostvarenje, u kojem glavnu ulogu igra Michael Fassbender, adaptacija je istoimenog francuskog stripa koji je izlazio od 1998. do 2013. godine. Scenario za film napisao je Andrew Kevin Walker, koji je s Fincherom radio na kultnom filmu Sedam. Osim Fassbendera, koji ostvaruje svoju prvu ulogu u četiri godine, ekipu čine Tilda Swinton, Arliss Howard, Charles Parnell, Sala Baker i drugi.

Film prati priču o potpuno hladnokrvnom plaćenom ubici, koji zapada u egzistencijalnu krizu, u svijetu bez ikakvih moralnih kompasa i ograničenja. Priča, sastavljena od šest poglavlja, prologa i epiloga, počinje na lokaciji u Parizu, gdje on čeka svoju novu metu, a čekajući radi jogu, vježba, sluša Smithse i telefonom razgovara s advokatom Hodgesom.

Kada rutinski zadatak krene po zlu, prisiljen je prilagoditi svoje metode, smisliti plan kako bi sačuvao vlastitu kožu i zadovoljio svoju osvetu na jedini način koji poznaje.

Ubica neodoljivo podsjeća na Fincherovu adaptaciju filma Klub boraca, dajući publici uvid u unutarnji monolog neimenovanog glavnog lika.

Sam glavni lik je narator priče, koja je propraćena komentarima o rutini posla, kao i cinizmu i manjku empatije u istom. On djeluje prema vrlo striktnoj grupi pravila koja stalno ponavlja u svojoj glavi poput neke mantre.

Scene iz filma

"Drži se plana. Predviđaj, nemoj improvizovati. Ne vjeruj nikome. Zabrani empatiju. Vodi samo onu bitku za koju si plaćen".

Portret ubice

Fincher se filmom Ubica vraća svojim korijenima, otkrivajući kako emocije mogu narušiti nedodirljivost i pretvoriti je u ključni pokretač osvete.

Briljantna gluma Michaela Fassbendera i rad Davida Finchera stvaraju atmosferu stalne napetosti. Tome doprinose besprijekorni uglovi kamere, osvjetljenje i svi ostali kinematografski elementi.

'Brbljanje' naratora i protagoniste ne treba shvatiti kao riječi mudrog čovjeka. On je jednostavno 'brbljivi psihopat'. Fincher je stvorio portret ubice koji je prije svega psihopat bez savjesti, a gledatelju je ponuđeno da ga promatra kako radi.

Scene iz filma

Kraj nije onakav kakav smo inače navikli viđati od Finchera i možda će nekima biti suviše 'mlak', jednostavan ili nedorečen, ali on savršeno zaključuje cijelu priču, odnosno lik glavnog protagoniste, koji je uvijek želio biti jedan od mnogih, jedan od ljudi koji mogu odbaciti kožu u kojoj žive i pronaći neku vrstu mira unutar te praznine.

Ubica možda nije Fincher na vrhuncu, ali mu je vrlo blizu.

Film je na IMDB-u ocijenjen s 6.9/10, na Rotten Tomatoesu ima 86 posto pozitivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije