Kraj štrajka u Hollywoodu: Postignut povijesni dogovor za cijelu industriju zabave

0
Radiosarajevo.ba
Kraj štrajka u Hollywoodu: Postignut povijesni dogovor za cijelu industriju zabave
Foto: EPA - EFE / Fran Drescher

Ulagači, producenti, dioničari filmskih studija ali i gledatelji, mogu odahnuti. Hollywood se od četvrtka, 9. novembra, u ponoć vratio na posao. Zadovoljno može biti i više od 160.000 ljudi koji rade u industriji zabave i članovi su sindikata SAG-AFTRA.

Štrajk koji zaustavio moćni showbiz stroj i trajao je 118 dana je gotov.

Sindikati su uspjeli postići dogovor s velikim studijima okupljenim u organizaciji Alliance of Motion Picture and TV Producers (AMPTP).

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Odbor za pregovaranje SAG-AFTRA u srijedu je obavijestio da su se složili oko svih pitanja i potpisali 'privremeni ugovor', a iako će detalje tek objaviti, sindikalni predstavnici očito su jako zadovoljni. Trogodišnji ugovor, čija vrijednost iznosi više od milijardu dolara (1.8 milijardi KM), uključuje povećanje minimalne plate i nove dodatke na honorare koje će plaćati streaming servisi.

Dogovor također predviđa zaštitu od nedozvoljenog korištenja fotografija generiranih umjetnom inteligencijom, područjem koje je zabrinulo izvođače jer se boje da će ih zamijeniti "digitalni dvojnici".

"Postigli smo ugovor koji će članovima SAG-AFTRA iz svake kategorije omogućiti izgradnju održivih karijera", rekao je sindikat u poruci svojim članovima, "Hiljade i hiljade izvođača sada i u budućnosti imat će koristi od ovog dogovora."

Predsjednica sindikata Fran Drescher je na Instagram napisala: "Uspjeli smo! Dogovor od milijardu dolara!"

Setovi će zasigurno vrlo brzo oživjeti. Mjesec dana prije, svoj dogovor sa studijima po pitanjima plata i korištenja umjetne inteligencije postigli su scenaristi koje je u štrajku predstavljala njihova udruga WGA koja ima više od 11.000 članova.

Bila je to najproblematičnija holivudska sezona u posljednjih nekoliko desetljeća, ali ulog je bio golem čega su svi koji na bilo koji način rade u showbizu, ne samo scenaristi i glumci, bili itekako svjesni, piše Jutarnji.

Iz AMPTP-a su pak izjavili da dogovor "predstavlja novu paradigmu".

"Postigli su najveći dobitak u historiji sindikata, uključujući najveće povećanje minimalnih plata u posljednjih 40 godina, potpuno nove dodatke od streaming programa, opsežnu zaštitu pristanka i naknada u korištenju umjetne inteligencije i znatne povišice za sve stavke ugovora", izjavili su u službenom saopćenju dodavši kako su sretni što se mogu vratiti poslu "pričanja velikih priča".

Očekuje se da će se među prvim nastaviti snimanja filmova i to Gladijatora 2 Ridleya Scotta, te muzičke fantazije Wicked, pod redateljskom palicom Jona Chua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije