Hollywoodski scenaristi postigli sporazum: Hoće li biti okončan štrajk?

0
Fena
Hollywoodski scenaristi postigli sporazum: Hoće li biti okončan štrajk?

Scenaristi u Sjedinjenim Državama kažu da su postigli probni dogovor sa šefovima studija prema kojem bi oni mogli prekinuti štrajk koji je trajao skoro pet mjeseci, prenosi BBC.

Udruženje pisaca Amerike (WGA) saopćilo je da je "izuzetan - sa značajnim dobitkom i zaštitom za pisce". Članovi WGA i dalje moraju imati posljednju riječ.

To je najduži štrajk koji je pogodio Hollywood u posljednjih nekoliko desetljeća i zaustavio je većinu filmske i TV produkcije. U posebnom sporu su uključeni glumci, koji takođe štrajkuju.

Svaka čast: Divanhana dobila nagradu za najbolji bend na svijetu!

Svaka čast: Divanhana dobila nagradu za najbolji bend na svijetu!

Štrajk koji je počeo 2. maja koštao je ekonomiju Kalifornije milijarde dolara.

Rukovodstvo WGA i članovi sindikata moraju sklopiti trogodišnji ugovor sa Savezom filmskih i televizijskih producenata prije nego što se vrate na posao.

Zbog spora su ugašene mnoge od najboljih američkih emisija - popularne TV serije i kasnonoćne talk emisije. Pored pitanja oko plate, scenaristi strahuju od uticaja vještačke inteligencije koja bi mogla da zamijeni njihove talente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije