Kakvo iznenađenje na SFF-u: Bono Vox stiže u Sarajevo

4
Radiosarajevo.ba
Kakvo iznenađenje na SFF-u: Bono Vox stiže u Sarajevo

Restaurirana verzija filma “Hotel od million dolara” Wima Wendersa premijerno će biti prikazana danas u 15 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Tom prilikom u 14.30 sati bit će upriličen specijalni Crveni tepih, na koji uz Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala, dolazi i Bono Vox!

Za ovu triler dramu sa Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom u glavnim ulogama, Wenders je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Proslavljeni njemački režiser Wim Wenders se nakon 10 godina vratio u prijestolnicu Bosne i Hercegovine kako bi dobio ovogodišnju nagradu SFF-a "Počasno Srce Sarajeva".

“Ova nagrada ima veliki značaj za mene. Nagrada je u obliku srca, a ja filmove radim sa srcem. Mislim da je to prelijepo priznanje”, poručio je Wim Wenders.

Radnja filma HOTEL OD MILION DOLARA prati grupu čudaka, otpadnika i lutalica koji žive u oronulom hotelu u centru Los Angelesa, u kraju punom narkomana i beskućnika. Iz njihove vizure pratimo priču zaljubljenog sanjara kojeg svi zovu Tom Tom.

Predmet njegove čežnje je Eloise, neka vrsta palog anđela. U ovoj ludnici izbijaju nevolje. Život jednog od stanara, ekscentričnog narkomana Izzyja, okončava na brutalan način kada ga neko gurne s krova. A pošto se, na sveopšte iznenađenje, ispostavi da je Izzy sin medijskog mogula i multimilionera, na scenu ulazi FBI agent – Skinner. Suprotno očekivanjima, ispostavlja se da je on, ta iznimno duga ruka zakona, čak i luđi od šarmantnih likova koji žive u Hotelu od milion dolara.

Bono Vox i U2 pjevali su za Sarajlije kada je najviše trebalo

1997. godine U2 je održao koncert u Sarajevo na stadionu Koševo.

Promovirali su ga u sklopu Popmart turneje, a na mapi koncerata našlo se i Sarajevo, s kojim je frontman ovog benda Bono Vox bio u posebnoj ljubavnoj vezi: posvetio mu je i pjesmu Miss Sarajevo koju je otpjevao s Lucianom Pavarottijem.

Građani Bosne i Hercegovine nisu mogli vjerovati, tek izašli iz rata, oduševljeno su čekali muzički spektakl koji se dogodio 23. septembra 1997. na koševskom stadionu. Odbili su da koncert bude humanitarnog karaktera, svi su htjeli platiti ulaznicu.

Bilo je ovo ispunjenje obećanja koje je Bono dao u jeku rata 1993, kada je na svojim koncertima stalno podsjećao javnost na užase koji se dešavaju u ovoj zemlji.

23. septembra, 45 hiljada ljudi uživalo je na Koševu.

Publiku su za nastup velikana svjetske rock scene pripremili Hor Gazi Husrev-beg, te sarajevski bendovi Protest i Sikter.

"Svirati u Sarajevu je vaš poklon nama", promuklim glasom na bosanskom jeziku poručio je publici Bono Vox nakon čega je uslijedio dugotrajni aplauz i pjesma I Still Haven't Found What I'm Looking For.

Bend je "zabrljao" prilikom izvođenja pjesme Miss Sarajevo, a Bono se opravdao riječima: "Sarajevo, this song was written for you. I hope you like it, because we can't fucking play it". Dionica koju u pjesmi pjeva Luciano Pavarotti puštena je sa starog gramofona, uz snimak tenorovog lika na ekranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije