Kako je pank rocker iz Yorkshirea postao britanski šampion Fell Runner

0
Radiosarajevo.ba
Kako je pank rocker iz Yorkshirea postao britanski šampion Fell Runner
Foto: Guardian / Kako je pank roker iz Yorkshirea postao britanski šampion Fell Runner

Punkerski rocker iz Leedsa Gary Devine živio je dvostrukim životom, ispreplićući probe bendova i punk svirke koje je izvodio dva puta dnevno, uprkos povremenim hapšenjima i povredama. Nova knjiga autora Boffa Whalleyja priča njegovu priču.

Kad je Gary odlučio da odradi trku na najvišoj britanskoj planini Ben Nevisu, njegov menadžer ga je pogledao i rekao: 'Ti ćeš predstavljati svoju zemlju i tako izgledati?'. Gary se pojavio sa šokantnom ružičastom koso, rupama u farmerkama, istrošenom majicom...

Ipak, ovakav imidž ga nije spriječio da postane britanski prvak 1990. godine.
"Nekoliko godina kasnije, menadžer nam je rekao da mu je Gary promijenio život. Rekao nam je da je naučio da ne sudi o knjizi po koricama", kaže Garyjeva supruga Debie Devine.
Trideset i jednu godinu kasnije, Devineova divna i često vrlo smiješna priča ispričana je u novoj knjizi, "Brže! Glasnije!"
Kako je pank roker iz Yorkshirea postao britanski šampion Fell Runner - undefined

Foto: Guardian: Kako je pank roker iz Yorkshirea postao britanski šampion Fell Runner

Memorijalni centar poslao pismo svim partnerima: Pozvali javnost da ne odgovara na provokacije

Memorijalni centar poslao pismo svim partnerima: Pozvali javnost da ne odgovara na provokacije

Autor Boff, koji je i sam bio gitarista punk benda u Leedsu, kasnije se bavio trčanjem po planinama. Inspirisao ga je upravo Gary za čiju pobjedu je čuo 1990. godine i prepoznao ga sa punk svirki. 'Pomislio sam da i ja to mogu učiniti. Ipak, Garyjeva priča je daleko ekstremnija od moje', prisjeća se autor.

Boff dalje otkriva da je Gary odrastao u brdovitom Ilkleyju, gdje je mislio da je sasvim normalno trčati gore - dolje po močvarama.

Početkom osamdesetih Gary je želio biti i trkač, ali i punker. U to vrijeme je obrijao kosu u plavo i napravio popularnu frizuru mohikanu. Kasnije je postao i vegeterijanac na veliku žalost svog oca građevinca koji je mislio da trkačima treba s vremena na vrijeme neki odrezak.

Autor piše kako su on, Gary i ostali trkači redovno prije trke konzumirali alkohol, ali da su u isto vrijeme morali biti i disciplinovani.

"Prije trke niste mogli popiti osam ili devet krigli. Nigdje ne biste stigli", prisjeća se on.

Garyju se sviđao punk ali i trčanje jer su, prema njegovom mišljenju, to bila dva slična svijeta. U oba je mogao da pobjegne od pravila i propisa na mjesto slobode.

Danas 55-godišnji Gary Devine živi sa suprugom Debbie u francuskim Alpama. Poručuje da još uvijek voli pank.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije