Jeste li znali koliko zarađuju hrvatski autori? Ovo je lista najplaćenijih kreatora

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali koliko zarađuju hrvatski autori? Ovo je lista najplaćenijih kreatora
Foto: Facebook / Tonči Huljić

ZAMP je objavio poslovni izvještaj za 2023. godinu, koje je otkrilo koji domaći autori su prošle godine najviše zaradili.

Od prodaje glazbenih licenci za djela 11 hiljada domaćih i više od 130 hiljada stranih autora, HDS ZAMP je ostvario ukupne prihode u iznosu od 23.834.761,14 eura (oko 46 miliona KM) što predstavlja rast od 8,93 posto ili gotovo 2 miliona eura (oko 4 miliona KM) u odnosu na prethodnu godinu.
 
Najveći rast prihoda autora zabilježen je u kategoriji koncerata (40,3 posto) i priredbi (24,4 posto) čime je 2023. godina ostvarila novi rekord u prihodima autora od autorskih prava na koncertima, festivalima i priredbama. Podsjetimo, HDS ZAMP je za proteklu godinu obradio čak 38.043 muzičkih događanja koja su se prosječno odvijala na više od 104 različita mjesta svakog dana u Hrvatskoj!

HDS ZAMP ove godine po prvi put objavljuje i listu top 10 autora i djela na digitalnim servisima na teritoriju RH. A tu su stvari osjetno drugačije od radijskog i TV „etera“: triljski (t)reper Grše ima čak tri pjesme na listi top digitalnih djela. Uvjerljivo prvo mjesto drži Mamma Mia, Sip zauzima treće, dok je Highlife na sedmom, svi nastali u saradnji s hit producentom Mihovilom Šoštarićem Lockroomom.

Jeziva analiza stručnjaka: "Ako pukne brana na Neretvi, nestat će sva naselja do Jadranskog mora"

Jeziva analiza stručnjaka: "Ako pukne brana na Neretvi, nestat će sva naselja do Jadranskog mora"

Eurovizijski hit Mama ŠČ! Leta3 na drugom je mjestu, Vojkova Mamacita na četvrtom, a na petom nezaobilazna svadbena himna Dajem ti rič Dalmatina (Ivo Jagnjić) čija se Refužo također nalazi na listi. Navijačka Igraj moja Hrvatska Zaprešić Boysa bila je šesta najtraženija pjesma u državi, hit duet Trebaš li me Matije Cveka, Zvonimira Husnjaka i Eni Jurišić je na osmom mjestu, a plasman tri desetljeća stare Oliverove i Gibonnijeve Cesarice u top digitalnih 10 i ne treba čuditi s obzirom da je riječ o jednoj od postojano najvoljenijih domaćih pjesama.

Sharon Stone postala slikarica: Pokazala svoj umjetnički dar na izložbi u Los Angelesu

Sharon Stone postala slikarica: Pokazala svoj umjetnički dar na izložbi u Los Angelesu

Veliki katalozi pjesama ili nekoliko intenzivnih godina velikih hitova zaslužni su što su 10 najuspješnijih domaćih autora na digitalnim servisima tako (abecednim redom imena): Grgo Šipek Grše, Husein Hasanefendić Hus, Ivo Jagnjić, Marko Perković Thompson, Mihovil Šoštarić Lockroom, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić i Zlatan Stipišić Gibonni koji ujedno predvodi i listu glazbenika s najviše prodanih ulaznica za svoje koncerte u Hrvatskoj 2023. godine.

Šestoro autora s digitalne liste, Hus, Ninčević, bračni par Huljić, Runjić i Gibonni, nalaze se i na listi najuspješnijih hrvatskih autora po ukupnoj zaradi, od svih izvora prihoda. Nju, uz spomenute, zaokružuju, abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Miroslav Buljan i Neno Belan, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije