Jedinstveni glas Silvane Armenulić i danas pamtimo

Radiosarajevo.ba
Jedinstveni glas Silvane Armenulić i danas pamtimo
Foto: Facebook / Silvana Armenulić
Na današnji dan 1939. godine rođena je dama jedinstvenog glasa Silvana Armenulić, bosanskohercegovačka interpretatorka narodnih pjesama i sevdalinki.

Rođena je kao Zilha Bajraktarević u Doboju, ali za svoje umjetničko ime uzela je internacionalno ime Silvana, inspirirana Silvanom Mangano, poznatom talijanskom glumicom i raskošnom rimskom ljepoticom, suprugom Dina De Laurentiisa, za koju se govorilo da je ljubavnica Marcella Mastroiannija.

Njena prva snimljena pjesma je Nad izvorom vrba se nadvila, a nakon toga redali su se hitovi Cigane, sviraj, sviraj, Rane moje, Srce gori jer te voli, Sama sam.

Ali pjesma Šta će mi život, koju je za nju napisao i komponovao Toma Zdravković 1969. godine, iz korijena je promijenila njenu karijeru i zahvaljujući njoj dospjela je među najveće zvijezde tadašnje narodne muzike. Pjesmu je otpjevala u televizijskoj seriji Ljubav na seoski način, nakon čega je postala veliki hit, a istoimena ploča prodata je tada u nevjerovatnih 300.000 primjeraka.

Silvana je bila vlasnica brojnih zlatnih i srebrnih ploča sa tiražima kakvi se danas ne mogu ni zamisliti, sa brojnim duetima sa izvođačima širom bivše Jugoslavije, poput Aleksandra Trandafilovića, Cuneta Gojkovića, Arsena Dedića, Slavka Perovića

A glumila je i u nekoliko filmova i serija gdje je uglavnom tumačila uloge pjevačice.

Muzičku divu 60-tih i 70-tih  godina, pored raskošnog glasa, odlikovali su ljepota, karizma i neodoljiv šarm, a svojom interpretacijom i stilom oblačenja zadala je nove standarde na estradi.

Njen život tragično je prekinut 10. oktobra 1976 u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na autoputu Beograd - Niš, kod mjesta Kolari, prilikom povratka sa koncerta u Aleksandrovcu. Zajedno sa njom nastradali su i njena sestra Mirjana Bajraktarević i violinista Rade Jašarević.

Poslušajte pjesmu zbog koje Silvanu nikada nećemo zaboraviti...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije