Junaci bez ulica: Silvana Armenulić

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Silvana Armenulić


Silvana Armenulić
bosanskohercegovačka interpretatorka narodnih pjesama i sevdalinki, rođena je kao Zilha Bajraktarević u Doboju 18. maja 1939. godine. Iza sebe je ostavila neizbrisiv trag  i istinske evergrine narodne muzike.

Zilha Bajraktarević za estradno ime uzela je internacionalno ime Silvana, inspirisana Silvanom Mangano, poznatom talijanskom glumicom i raskošnom rimskom ljepoticom, suprugom Dina De Laurentiisa, za koju se govorilo da je ljubavnica Marcella Mastroiannija.

Prva pjesma koju je Silvana snimila bila je Nad izvorom vrba se nadvila, a nakon toga redali su se hitovi Cigane, sviraj, sviraj, Rane moje, Srce gori jer te voli, Sama sam... ali postoji u njenom muzičkom opusu nešto što je posebno.

Silvana je dugo tragala za nečim što će iz korjena promijeniti njen estradni put i lansirati je među najveće zvijezde tadašnje narodne muzike. To se upravo desilo sa pjesmom Šta će mi život, koju je za nju napisao i komponovao Toma Zdravković 1969. godine. Legendarni pjevač je govorio da je vrhunac njegove karijere upravo bila saradnja sa Silvanom. Ovu pjesmu otpjevala je u televizijskoj seriji Ljubav na seoski način, nakon čega je postala veliki hit, a istoimena ploča prodata je tada u nevjerovatnih 300.000 primjeraka.

 

Silvanine pjesme su i danas rado slušane, a materijal objavljen nakon njene smrti obimniji je skoro 20 puta nego onaj koji je objavila za života. Po nekim procjenama, do danas je izdato više od dva miliona nosača zvuka sa pjesmama koje pjeva.

Jedna od najvećih zvijezda narodne muzike bivše Jugoslavije bila je vlasnica brojnih zlatnih i srebrnih ploča sa tiražima kakvi se danas ne mogu ni zamisliti. Snimila je i duete sa raznim izvođačima širom bivše Jugoslavije, poput onih sa Aleksandrom Trandafilovićem, Cunetom Gojkovićem, Arsenom Dedićem, Slavkom Perovićem..., a pored bogate muzičke karijere Silvana je glumila i u nekoliko filmova i serija gdje je uglavnom tumačila uloge pjevačice.

Muzičku divu 60-tih i 70-tih  godina, pored raskošnog glasa, odlikovali su ljepota, karizma i neodoljiv šarm, a svojom interpretacijom i stilom oblačenja zadala je nove standarde na estradi.

Prerana Silvanina smrt

Saobraćajna nesreća prekinula je njen život 10. oktobra 1976. Tragedija se dogodila na autoputu Beograd - Niš, kod mjesta Kolari, prilikom povrtka sa koncerta u Aleksandrovcu. Zajedno sa njom nastradali su i njena sestra Mirjana Bajraktarević i violinista Rade Jašarević.

Silvanin bivši suprug Radmilo Armenulić, nekada odlični teniser, a danas potpredsjednik Teniskog saveza Srbije, kaže da se nerado sjeća tog kobnog dana, ali da redovno posećuje njen grob, zajedno sa njihovom kćerkom Gordanom, koja je bez majke ostala kada je imala 12 godina.

Silvana Armenulić dobila je svoju Knjigu o Silvani, autora Dragana Markovića, vjernog poštovaoca legendarne pjevačice Zilhe Barjaktarević, koji je godinama skupljao tekstove o njoj, da bi ih nedavno pretočio u ovu svojevrsnu biografiju.

Pročitajte zanimljiv tekst našeg kolumniste Miljenka Jergovića koji uspoređuje Silvanu Armenulić i Hanku Paldum 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije