Silvana Armenulić: Noćas mi srce pati... (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Silvana Armenulić: Noćas mi srce pati... (VIDEO)

Silvana Armenulić (rođena kao Zilha Bajraktarević), rođena u Doboju, 18. maja 1939, bila je jugoslovenska pjevačica narodnih pjesama i sevdalinki.

Slavu je stekla zahvaljujući pjesmama koje su je nadživjele: njene pjesme i danas se rado slušaju, a mnogi ih smatraju evergreenom narodne muzike.

Preduga je lista njenih pjesama koje i danas mnogi vole čuti, a snimala je i duete sa brojnim pjevačima, od Arsena Dedića do Cuneta Gojkovića.

Tokom karijere Silvana Armenulić ostvarila je i nekoliko filmskih uloga, a svakako najpoznatija jeuloga pjevačice Rade u tv seriji Kamiondžije iz 1970. godine. Ostali filmovi u kojima je glumila su Ljubav na seoski način, Lov na jelene, Građani sela Luga i Saniteks.

Život tragično gubi u prometnoj nesreći 10. oktobra 1976. sa svojom trudnom sestrom i pjevačicom Mirjanom (Mirsadom) Bajraktarević te violinistom Radetom Jašarevićem.

Prema nekim izvorima, Jašarević je pao u dijabetičku komu za vrijeme vožnje automobila, a nije znao da je bio dijabetičar. Silvana je spavala na stražnjem sjedištu, a Mirjana je sjedila naprijed. Pjevačica Lepa Lukić je trebala biti u automobilu s njima, ali je odbila ići, s obzirom na tešku glavobolju.

Druge, zlokobnije teorije navode da je bila riječ o ubistvu, jer ju je navodno proganjao jedan službenik državne sigurnosti. s kojim nije željela imati ništa jer je bila udana.

Draga Silvana, počivaj u miru...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije