Nova zgrada Filharmonije u Hamburgu postala je svjetska senzacija

Radiosarajevo.ba
Nova zgrada Filharmonije u Hamburgu postala je svjetska senzacija
/ Elbphilharmonie
Nakon 10 godina i višestrukog prekoračenja budžeta, u Hamburgu je na spektakularan način otvorena nova zgrada Filharmonije.

Mnogi smatraju da se radi o jednoj od najljepših savremenih građevina u Evropi. Filharmonija na Labi (Elbphilharmonie) napravljena je na doku u hamburškoj luci, na mjestu gdje su nekada bila skladišta. 

U skladu s tim, donji dio veleljepne zgrade napravljen je od crvene cigle, kao što su nekada izgledala lučka skladišta, a na tome stoji veličanstvena konstrukcija od stakla i metala. Osim koncertih dvorana u njenoj unutrašnjosti, u zgradi je smješten hotel i ekskluzivni stambeni kompleksi. Najskuplji apartman pruža jedinstveno vizuelno iskustvo - pogled na Hamburg i rijeku Labu "širine" čitavih  270 stepeni 

Svečano otvorenje upriličeno je u srijedu, a prisustvovala je njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Joachim Gauck.

Autorski arhitektonski  Jacques Herzog i Pierre de Meuron zaista su napravili još jendo remek djelo, nakon stadiona u Pekingu "Ptičije gnijezdo" i londonske galerije Tate Modern. 

Inače, zgrada je prvobitno trebala koštati 241 milion Eura, a budžet je prekoračen u nekoliko navrata, tako da je za njenu izgradnju, opremanje i otvorenje potrošeno 789 miliona.

Ipak, gradski oci nisu baš mnogo zabrinuti zbog toga, jer se očekuje da će Hamburg, zahvaljujući ovoj zradi,  postati jedna od top turističkih destinacija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije