Gibonni se poklonio Sarajlijama u punoj dvorani Mirza Delibašić

1
Radiosarajevo.ba
Gibonni se poklonio Sarajlijama u punoj dvorani Mirza Delibašić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Koncert Gibonnija u Sarajevu

Nakon punih dvanaest godina, u Sarajevu je svoj cjelovečernji koncert održao Zlatan Stipišić Gibonni.

Da je jedna od najistaknutijih figura na regionalnoj pop-rock sceni Gibonni je potvrdio i ovim koncertom koji je održan pred popunjenom dvoranom Mirza Delibašić na Skenderiji.

Splitski kantautor na scenu je izašao sa svojim stalnim bendom pojačanim limenim duvačima i pratećim vokalima. 

Pojavio se snimak zapaljenog BMW-a influenserice Adne Helić: 'Od njega nije ostalo ništa'

Pojavio se snimak zapaljenog BMW-a influenserice Adne Helić: 'Od njega nije ostalo ništa'

Na sceni je bio i sjajni gitarista Nikša Bratoš kojeg je umjetnik nazvao svojim muzičkim bratom, a potpisuje produkciju brojih Gibonnijevih hitova.

Kvalitetna izvedba, omiljeni hitovi i dobra energija učinili su da je publika sa oduševljenjem horski ispratila sve otpjevane pjesme. 

Atmosferu je podgrijala i Maya Azucena, pjevačica koja je sa Gibonnijev pjevala megahitove Oprosti i Mirakul. Prijatno iznenađenje za publiku bila je i izvedba pjesme benda Letu štuke - Mjesto za dvoje kada se Gibonniju na sceni pridružio Dino Šaran. 

Gibonni za Radiosarajevo: Ako sevdalinka živi stotinama godina, mora biti sjajna

Gibonni za Radiosarajevo: Ako sevdalinka živi stotinama godina, mora biti sjajna

Jedna od gošći na koncerti bila je i Amira Medunjanin, a kao što je bilo i najavljeno, pred publiku u Sarajevu izašao je i Damir Urban. Njegovo gostovanje u pjesmi Posoljeni zrak i razlivena tinta bio je jedan od najemotivnijih momenata na koncertu koji je trajao puna dva i pol sata. 

Uoči koncerta u dvorani Mirza Delibašić, Zlatan Stipišić Gibonni gostovao je u programu Radija Sarajevo, nakon čega je dao intervju za Radiosarajevo.ba.

Legendarni splitski kantautor iza kojeg su preko četiri decenije prisutnosti na sceni, danas važi za najznačajniju figuru dalmatinskog pop-rock žanra i jednog od najznačajnijih muzičara na regionalnom planu.

Koncert Gibonnija u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Koncert Gibonnija u Sarajevu

Gibonnijev muzičko-poetski izraz je kompleksan i višeslojan, naslanja se na tradiciju podneblja, temelje rock i pop muzike ali i muzička bogatstva čitavog svijeta. Zato je njegova muzika originalna i neponovljiva: 

"Mi smo jednom nogom uvijek stajali u tradiciji. Jedna sevdalinka, koja se već 250 godina prenosi sa koljena na koljeno mora biti sjajna. Da nije sjajna bila bi zaboravljena. Mislim da je dobro sjećati se odakle dolazimo", kaže Zlatan Stipišić Gibonni na početku razgovora za Radio Sarajevo.

Njegovi aranžmani prevazilaze osnovnu postavku rock benda, odakle to, pitali smo:

"Vjerujem da mi je to neizostavno, budući da poznavanje instrumenta uvjetuje njegovu potrebu. Ljudi nekada kažu da je rock sačinjen od tri instrumenta: gitara, bas i bubnjeva. Mogu to porediti sa spuštanjem cijele abacede na samo šest slova. Ako imate priču koju želite ispirčati, morate korisiti svih 30. Moji jako dragi instrumenti su klavir, hemond, bendžo...

Na primjer, dok sam boravio u jednom studiju u Londonu čuo sam francuski rog i zvuk mi se učinio jako zanimljiv. Učinio sam sve da taj zvuk uvrstim i u svoju muziku. Svaka žica je meni draga, kao i svaka klavijatura i svaki puhački instrument", kaže maestro.

Koncert Gibonnija u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Koncert Gibonnija u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije