EKV: Napisali su pjesmu nakon masakra na Markalama, a odbili pjevati u gradu gdje se ruše džamije

5
Radiosarajevo.ba
EKV: Napisali su pjesmu nakon masakra na Markalama, a odbili pjevati u gradu gdje se ruše džamije
Foto: Novi list / Ekatarina Velika

Ekatarina Velika ili EKV bila je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih jugoslovenskih rock grupa.

EKV je bio srbijanski i jugoslovenski bend koji je djelovao od 1982. do 1994. godine, a činili su ga pjevač i gitarista Milan Mladenović, klavijaturistkinja Margita Stefanović i basista Bojan Pečar.

EKV je ostavio ogroman trag i utjecaj na jugoslovensku muzičku scenu i jedan je od najuspješnijih bendova ikada.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

U 12-godišnjem radu izdali su sedam albuma.

Frontmen Milan Mladenović je rođen u Zagrebu 1958. godine ali ubrzo se s porodicom seli u Sarajevo, gdje provodi svoju mladost, da bi 1970. godine preselio se u Beograd. Sarajevo je ostavilo na njega veliki utjecaj, pa je glavnom gradu Bosne i Hercegovine posvetio pjesmu Sarajevo

Kada je u Banjoj Luci u agresiji na Bosnu i Hercegovinu srušena čuvena Ferhadija džamija, on je tih dana odbio da svira u gradu u kojem se ruše džamije. Preminuo od raka gušterače u 36. godini, novembra 1994. godine. 

Maja Maričić, nekadašnja djevojka Milana Mladenovića, otkrila je prije par godina kako je nastala zadužbina sa njegovim imenom na čijem je čelu, o tome kako je frontmen EKV-a pisao pjesme, ali i koji album benda najviše voli.

Ono što je najzanimljivije, govorila je kako je nastala pjesma Crv koju su zajedno napisali. 

"Mi smo tada bili u Brazilu. Bio je 5. februar 1994. godine i toga dana su granatirane Markale u Sarajevu. Nas je to, naravno, jako potreslo. Imali smo jedan razgovor nakon što smo saznali te vijesti. Sjedili smo satima a onda smo sjeli i napisali u jednom dahu tu pjesmu", prisjetila se Maričić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije