Čuveni hard rock band prodao brend i pjesme za 300 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Čuveni hard rock band prodao brend i pjesme za 300 miliona dolara
Foto: EPA - EFE / Kiss više neće nastupati uživo

Čuveni američki hard rock band Kiss prodao je svoj katalog pjesama švedskom muzičkom investitoru za 300 miliona dolara (541,52 miliona KM).

Riječ je o kompaniji Pophouse Entertainment iz Stokholma, koja je otkupila pjesme i brend, kao i pravo na ličnost i intelektualnu svojinu grupe.

Prodaja označava povlačenje brenda sa nastupa uživo na njihovoj End of the Road World Tour.

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Bob Dylan i Bruce Springsteen također su prodali svoje kataloge za višemilionske sume. Oba umjetnika su dobila po 500 (902,53 miliona KM) i 450 miliona dolara (812,27 miliona KM) od velikih muzičkih kompanija.

Iako detalji o vlasništvu Kissa nisu objavljeni, vjeruje se da je sličan situaciji sa britanskim bendom Genesis. Ipak, katalog kralja popa Michaela Jacksona prodat je za 600 miliona dolara (1,1 miliona KM).

Pophouse sada posjeduje ne samo prava na muziku, već i čitav brend Kiss, uključujući prodaju intelektualne svojine, što će švedskoj kompaniji omogućiti da generiše buduće sadržaje generisane vještačkom inteligencijom. Kompanija je prethodno sarađivala s Kissom na projektu digitalnog avatara prošlog decembra, a također je proizvela koncerte Abba Voyage po sličnom principu.

Kiss su 1973. godine osnovali pjevači Paul Stanley i Gene Simmons.

Prva postava uključivala je Acea Frehleyja i Petera Crissa, a postali su poznati po farbi za lice.

Sedamdesetih su snimali hitove kao što su Rock and Roll All Night i God of Thunder, a 1983. prvi put su se pojavili bez farbe na licu. Ipak, krajem devedesetih vratili su se svojim "maskama".

Tokom proteklih 50 godina, Kiss je prodao oko 100 miliona ploča, a grupa je također prodavala različite brendirane proizvode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije