Charlie Chaplin: 40 godina bez legende nijemog filma

Radiosarajevo.ba
Charlie Chaplin: 40 godina bez legende nijemog filma
Danas se navršava 40 godina od smrti Charlie Chaplina, velikog reditelja i glumca iz doba nijemog filma. Chaplinova karijera je jedna od najimpresivnijih u umjetnosti jer je proveo skoro 75 godina na sceni i na setu.

Rođen je 16. aprila 1889. u londonskom Walworthu, u braku zabavljača u varijeteu, koji su se rastali prije nego što je Charlie Chaplin navršio tri godine. Po prvi put se pojavio pred publikom s 11 godina (1900), kasnije je dobio stalni posao u pozorištu, a 1910. preselio se u SAD.

Chaplin je bio legenda nijemog filma – igrao je glavne uloge, pisao scenarije i muziku, snimio više od 80 djela, od kojih su većina kratki filmovi.

Njegov glavni lik bio je Skitnica, lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele, polucilindar te bambusov štap, a zaštitni znak su mu potkresani brkovi.

Godine 1914. debitirao je kao Skitnica na filmu u nijemoj komediji Kid Auto Races at Venice.

Dugometražni filmovi kao što su Mališan, Zlatna groznica, Cirkus ili Svjetla velegrada učinili su ga holivudskom superzvijezdom. Iako su zvučni filmovi postali dominantni, Chaplin ih nije htio snimati sve do 1940.

Tada je nastao njegov prvi zvučni film - Veliki diktator - kao čin prkosa protiv Adolfa Hitlera i nacizma, a sniman je i objavljen godinu dana prije nego što je SAD napustio svoju politiku izolacionizma kako bi ušao u Drugi svjetski rat. 

Nakon Drugog svjetskog rata susreo se s nepovjerenjem američke vlade i bio osumnjičen da simpatizira komuniste i Sovjetski Savez. Kada je 1952. godine zbog posla otišao u Europu oduzeto mu je državljanstvo. 

Chaplin se naselio u Švicarskoj, nastavljajući da radi do poslednjih dana svog života. Umro je 25. decembra 1977. u švicarskom Veveyu u 89. godini života. Sahranjen je na lokalnom groblju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije