Prije tačno 30 godina emitirana je prva puna epizoda "Simpsonovih"

Radiosarajevo.ba
Prije tačno 30 godina emitirana je prva puna epizoda "Simpsonovih"
Foto: Arhiv / The Simpsons
"Simpsonovi" su animirana TV serija, dobitnik Emmyja koju je stvorio Matt Groening, također i autor animirane TV serije Futurama, za TV kuću Fox Network.

Serija je postala jedna od prvih velikih hitova te TV kuće, a uz to je i jedna od najuspješnijih televizijskih serija u historiji tog medija.

Televizijska je serija zapravo spin-off niza kratkih animiranih filmova koje su se emitirale tokom showa Tracey Ullman.

Evo kako su tada izgledali:

Prva puna epizoda prikazana je na današnji dan, 17. dcembra 2017. godine, pod nazivom "Simpsons Roasting on an Open Fire".

Serija je satirička parodija američkog načina života. Prikazuje cjelovitu američku kulturu i društvo, a često se koristi šalama na vlastiti račun. Sami Simpsonovi utjecali su na popularnu kulturu.

Fraze iz serije počele su se koristiti u stvarnom životu, a usklik "d'oh!" može se pronaći u rječniku engleskog jezika. Simpsonovi su utjecali i na mnoge animirane serije za odrasle tokom kasnih 1990-ih.

Simpsoni su najdugotrajnija američka animirana TV serija. Od njihovog prvog prikazivanja 17. decembra 1989. emitirano je 627 epizoda kroz 28 sezona. 

Trenutno se u SAD-u emitira 29. sezona serije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije