Bekim Fehmiu svojim ulogama promijenio je jugoslavensku kinematografiju

Radiosarajevo.ba
Bekim Fehmiu svojim ulogama promijenio je jugoslavensku kinematografiju
Jugoslavenski pozorišni i filmski glumac Bekim Fehmiu albanskog porijekla rođen je na današnji dan 1936. godine.

Porodica Fehmiu dolazi iz mjesta Đakovica, ali su također živjeli u Sarajevu, Skadru, i Prizrenu.

Fehmiu je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.

Pojavio se u 41 filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. Bio je prvi kosovski Albanac koji je bio pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše zajedničke države. Imao je niz uloga koje su promijenile historiju kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inostranstvu.

Njegove uloge zapažene su u filmovima: Specijalno vaspitanje, Skupljači perja, The Odyssey poznat kao The Adventures of Ulysses, Black Sunday, Hot years, The Deserter i Roj.

Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu Skupljači perja, bio je veoma tražen kod stranih režisera, uključujući i američke.

Fehmiu je u svojoj međunarodnoj karijeri nastupao s brojnim filmskim zvijezdama, kao što su: John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Claudia Cardinale, Olivia de Havilland, Robert Shaw, Fernando Rey, Dirk Bogarde i Candice Bergen. Nakon filma The Adventurers, nije dobio dobre kritike i nije uspio prodrijeti u Hollywood.

Glumio je na srpskohrvatskom, albanskom, španskom, engleskom, francuskom, italijanskom i makedonskom. Godine 1987. demonstrativno je napustio pozorište, u znak protesta zbog antialbanske propagande. Njegov sin Uliks Fehmiu danas vrlo uspješno nastavlja očev put. Za ulogu u filmu Ustanička ulica dobio je Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu, a nedavno je i briljirao kao glavni lik u ostvarenju rediteljice Ines Tanović, višestruko nagrađivanoj porodičnoj drami koja je bila kandidat BiH za Oscara.

Fehmiu je nađen mrtav 15. juna 2010. u svom stanu u Beogradu. Prvi izvještaji govore o mogućnosti samoubistva. Umro je u 74. godini života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije