Glumica koju smo voljeli gledati i slušati

Radiosarajevo.ba
Glumica koju smo voljeli gledati i slušati
Prema anketi "Večernjih novosti" nalazila se na petom mjestu najvećih srpskih glumica 20. stoljeća.

Diva srpskog i jugoslovenskog glumišta Olivera Marković rođena je na današnji dan 1925. godine.  Igrala je u filmovima, serijama i pozorištu. Pored pozorišta i filma, bavila se i pjevanjem - naročito ruskih romansi, te je snimila veći broj gramofonskih ploča.

Prema anketi "Večernjih novosti" nalazila se na petom mjestu najvećih srpskih glumica 20. stoljeća.

Imala je samo devet godina kada je u Niškoj Banji osnovala "pozorišnu grupu" u kojoj je bila glavna glumica, režiserka, autor tekstova i upravnica.

Akademiju je upisala 1948. godine i studirala kod Mate Miloševića. Bila je član Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. godine. Tokom karijere ostvarila je preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova.

Poznate uloge ostvarila je u filmovima Kozara (1962), Balkan ekspres (1983), a u pozorištu je briljirala u predstavama Mačka na usijanom limenom krovu Tenesi Vilijamsa, Vučijak Miroslava Krleže, Lov na veštice Artura Milera, Pigmalion Bernarda Šoa, Dobri čovek iz Sečuana i Majka hrabrost Bertolda Brehta. A serije Grlom u jagode (1976), Bolji život (1987-1990), Srećni ljudi (1993-1996), samo su neke iz kojih pamtimo uloge ove poznate glumice. 

Godine 1964. dobila je Zlatnu arenu u Puli za ulogu u filmu Službeni položaj, a 1983. za ulogu u filmu Balkan ekspres. Godine 1997. dobila je Dobričin prsten za životno djelo, kao i 2007. Statuetu zlatni ćuran u Jagodini, također za životno djelo.

Preminula je 2. jula 2011. godine u Beogradu i sahranjena je u beogradskoj Aleji velikana.

Pogledajte fenomenalno izvođenje "Gospođe ministarke" Branislava Nušića...


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije