Milorade idi do kraja i napusti BiH zauvijek!

Dragan Bursać
Milorade idi do kraja i napusti BiH zauvijek!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

A ako misliš da ćeš sa sobom ponijeti dio BiH, može samo onoliko koliko se zakači na opanak, cipelu i traktorsku gumu. I to je previše!

Kažeš Milorade, kako RS u dogledno vrijeme treba da donese odluku o samostalnosti. Kažeš to na sastanku sa Vučićem osokoljen njegovim klimoglavima i šutnjom. Kažeš to na sastanku svesrpskih lidera u Beogradu, koji je inicirao baš Vučić, ne bi li se još jednom pokazao kao srpski moćnik broj jedan.

Kažeš Milorade, izlazimo iz BiH, neće nad zaustaviti ni SAD. Lako je tebi Milorade lupetati gluposti sa svim svojim nekretninama u Beogradu, na Dedinju. Nego, gdje će srpski narod koji pođe za tobom iz BiH na traktorima? U oranice Vojvodine? U zabiti Šumadije? I ko će ga pustiti tamo?

Ko će upustiti hiljade , desetine hiljada nevoljnika, koji ti vjeruju, koji te se boje i u strahu konstruišu lažnu vjeru prema tebi? Ko će im dati ogrjev, sklonište, ko će im dati državljanstvo, Milorade? Ili će završiti kao stotine hiljada apatrida iz tzv. Krajine, koji su isto tako "vajno i bajno" napustili Hrvatsku živeći "srBski san" u improvizovanim šatorima? Zar stvarno misliš da će narod u Srbiji gažen Ćosićem, Miloševićem, Šešeljem i Vučićem naći razumijevanja za tvoje isprojektovane kolone najnovijih srpskih izbjeglica?

I na koncu, šta ćeš ti raditi kad zaviješ svoj narod u crno? Hoćeš li se baviti švercom cigareta, hoćeš li držati mesnicu na novosadskoj Futoškoj pijaci, kakvu bi inače i držao da Ričard Holbruk sredinom oktobra '95 nije zaustavio Peti korpus Armije BiH ponad Banjaluke?

I ponovo se kockaš!

Naravno tuđim životima i sudbinama! Jer tvoja djeca mogu otići u svijet kao situirani, bogati ljudi, a tvoj narod može na istok samo u traktorskim prikolicama. Na zapad odavno bježi od tvog "blagostanja" koliko ga noge nose.

Idi, budi bar ovaj put čovjek od riječi Milorade, široka ti Bačka i Srem, jer samo do tamo i možeš otići sa svojim dokumentima i reputacijom! Idi i povedi se sobom svoju mafijašku gerilu, ali narod svoj nemoj tjerati iz njegove Bosne i Hercegovine! Povedi ubice, povedi aparatčike, povedi policijske mafijaše i mafijaške policajce. Povedi klimoglavce, zelenaše i zločince. Povedi "kontroverzne biznismene", povedi popove-lopove, što bi tuđom guzicom sjedali na ratne topove-od Hrvatske do Crne Gore. Povedi svoje "novinare”"sijače laži, mržnje i sramote. Povedi svoje analitičare, paranoidne paničare, ksenofobe koji se sjenke svoje boje.

Budi od riječi i održi obećanje koje si dao, navodno izrevoltiran odlukom Ustavnog suda što zemlja bosanska pripada Bosni. A kome bi da pripadne? Tebi i tvojim falangama? Pa RS-je otuđila zemlju, ljude, mladost, pokretnu i nepokretnu imovinu i živote Bosanaca i Hercegovaca, a sad ti ne priznaješ Ustavni sud.

I šta ga imaš priznavati, odluke Suda se ne priznaju, ne komentarišu, ne politiziraju-one se provode.

A ti, pošto nemaš snage biti čovjek, budi makar dosljedan pa izađi iz zemlje bosanske kako si najavio, zauvijek. I istina, neće ti ni Ambasada SAD-a puno smetati u toj nakani. Jednom su se zajebali, kad su te na svojim tenkovima doveli na vlast, neće više!

Idi i riješi nas bijede! Jer ako ti ne odeš, ovaj narod će nestati. Ovaj narod koji si iskasapio mentalno, ovaj narod koji je nakon Karadžića i Mladića, nastavio iz tvojih usta slušati mitove i lagarije o jednoj zemlji svih Srba, o nekakvoj "velikoj Srbiji" više i nije narod. To je haotični jad, čemer i bijeda, kojoj se dešava ekonomski genocid, nakon što su tvoji predhodnici nad komšijama Bošnjacima izveli onaj najteži, antiljudski genocid.

Nego, Milorade, treba ti nešto objasniti:

A ako misliš da ćeš sa sobom ponijeti dio BiH, može koliko se zakači na opanak, cipelu i traktorsku gumu. I to je previše! Ako misliš da ćeš izdvojiti pedalj zemlje bosanske, nošen velikosrpskim lažima i ruskim imperijalizmom, ostaćeš bez dijela suvrene, nedjeljive BiH, dijela koji krstiš sa Republika Srpska, a koji je tek običan entitet.

I zato, budi makar jednom čovjek i održi svoje obećanje, a obećao si da ćeš izaći iz BiH. Zauvijek!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije