16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

0
Radiosarajevo.ba
16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja
Izvor: Fondacija lokalne demokratije u BiH / Infografika 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja
 Infografika 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja - undefined

Izvor: Fondacija lokalne demokratije u BiH:  Infografika 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Fondacija lokalne demokratije i ove se godine priključila kampanji "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja". 

Aktivnosti u sklopu kampanje provode se u periodu od 25. novembra do 10. decembra 2021.

Cilj kampanje je da se podigne svijest javnosti o problemu nasilja nad ženama te informiše o servisima koji postoje za žrtve nasilja. Nasilje nad ženama nije privatna stvar i dešava se svakodnevno širom svijeta u raznim oblicima.

Fondacija lokalne demokratije je 2000. godine uspostavila Sigurnu kuću – Sklonište za žene, djevojke i djecu žrtve nasilja u porodici, 2004. godine je uspostavila SOS crvenu liniju (033 222 000), a od 2012. godine djeluje Centar za žene Fondacije lokalne demokratije u kojem se pruža besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka podrška te socio-ekonomska podrška.

Neinformisanost o postojanju službi za pomoć je u nizu prepreka za žene koje žele prijaviti nasilje. U borbi protiv nasilja nad ženama, mediji imaju važnu ulogu kroz slanje jasnih i glasnih poruka s ciljem informisanja javnosti o ovom problemu i poticanja žrtava da prijavljuju doživljeno nasilje.

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna kampanja koja je pokrenuta 1991. godine i počinje 25.novembra – međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra- međunarodnim danom ljudskih prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije