Značaj nuklearne medicine i njen nedavni razvoj vezan za karcinom prostate

Promotivni tekst
Značaj nuklearne medicine i njen nedavni razvoj vezan za karcinom prostate
Foto: Acibadem / Aparat PET CT

Karcinom prostate se javlja uglavnom poslije 65. godine života i zauzima 4. mjesto na listi najučestalijih vrsta karcinoma, poslije karcinoma pluća, dojke i debelog crijeva. Problemi sa mokrenjem i smetnje u funkciji erekcije su simptomi koji dovode pacijenta kod ljekara. Bolesti prostate se na početku mogu dijagnosticirati i uspješno liječiti hemoterapijom, radiološkom terapijom (zračenjem) i operativnim zahvatima. Napredak u medicini u pogledu karcinoma prostate se također odnosi na liječenje uznapredovalih slučajeva.

U klinikama ACIBADEM u Turskoj, karcinom prostate liječi medicinski tim koji uključuje urologa, onkologa, radiologa – specijalistu za razne vrste snimanja, hirurga, patologa i radijacionog onkologa (za liječenje zračenjem). U nedavnim godinama, veliki doprinos u određivanju stadija bolesti i liječenju uznapredovalih slučajeva je došao iz područja nuklearne medicine.

“Na našem odjelu, kod pacijenata kojima je dijagnosticiran adenokarcinom prostate koristimo protokol snimanja sa Ga 68-PSMA, kako bi se utvrdio stadij bolesti. Također koristimo snimanje sa Ga 68-PSMA kod pacijenata sa adenokarcinomom prostate koji imaju metastaze za ocjenu odgovora na liječenje. Ako pacijent ima novu tumorsku promjenu, onda se Ga 68-PSMA koristi za ponovnu evaluaciju stadija bolesti. Ga 68-PSMA djeluje na sljedeći način: kad pacijentu ubrizgamo radioaktivni marker za praćenje, on se vezuje za receptore na membrani ćelija adenokarcinoma prostate, a zatim ulazi u unutrašnjost (citoplazmu) ćelija. Na taj način se uspijeva da ćelije karcinoma prostate postanu vidljive.”, kaže Dr Kemal Unal, ekspert u oblasti nuklearne medicine.

Korištenje protokola sa Ga 68-PSMA se primjenjuje nakon pažljive selekcije pacijenata, zavisno od određenih parametara i ne zahtijeva prethodnu pripremu, a također nema ni neželjenih dejstava.

Drugo djelotvorno rješenje u nuklearnoj medicini je liječenje sa Lutecijumom 177-PSMA. Ova radioaktivna suspstanca, tzv "radiofarmaceutik", se koristi posebno u slučaju metastaza. Pacijenti se pažljivo biraju na temelju rezultata analiza krvi i stanja funkcioniranja jetre i bubrega. To se radi zato što terapija zračenjem može pogoršati stanje pacijenata koji imaju problema sa jetrom ili bubrezima. Pacijentima se rade analize u toku liječenja, kako bi se ocijenilo njihovo zdravstveno stanje. Neželjena dejstva se mogu javiti u 3 do 5 posto pacijenata.

“Ako pacijenti imaju metastaze i ako se liječe hormonskom i hemoterapijom, oni mogu postati otporni na ove terapije (tzv. Adenokarcinom prostate otporan na kastraciju), a onda jedino rješenje može biti terapija Lutecijumom-177. Danas je poznato da ako ćelije tumora imaju dobro preuzimanje Ga 68-PSMA, onda će one također imati dobar odgovor na terapiju Lutecijumom-177. Ovaj protokol se naziva teranostika, što je novi termin u nuklearnoj medicini. Terapija Lutecijumom -177 je prilagođena pojedinačnom pacijentu, te stoga, uspijevamo liječiti sve tumorske promjene istovremeno. Na primjer, ako pacijent ima 100 metastaza, nikakva terapija zračenjem iz vanjskog izvora se ne može primjeniti na sve promjene. Ali kad ubrizgamo Lutecijum-177 u tijelo, tumori apsorbuju lutecijum l i tako možemo zračiti više tumorskih promjena u jednom ciklusu”, objašnjava prednosti terapije Lutecijumom-177 Dr Kemal Unal.

Liječenje Lutecijumom 177 se može raditi u svakom uzrastu i nema utjecaja na dugoročnu plodnost. Danas nuklearna medicine nudi rješenja za dijagnostiku i liječenje neuroendokrinih tumora. To je rijetka vrsta karcinoma koji se razvijaju iz neuroendokrinih ćelija u organizmu, a najčešće se nalaze u plućima, slijepom crijevu, rektumu i pankreasu (gušterači). Hormonske analize, različita snimanja i biopsije su uključeni u dijagnostički protokol za endokrine tumore, zajedno sa protokolima sa Ga 68- DOTATATE.

“GA 68- DOTATATE je metoda najnovije generacije koja daje najbolje rezultate u dijagnostici neuroendokrinih tumora. Mi je koristimo za određivanje stadija bolesti, ponovno određivanje stadija i ocjenu djelotvornosti liječenja. Postoje slučajevi kad se nijedna tumorska promjena ne vidi na snimcima urađenim klasičnim vrstama snimanja, kao što je skener ili druge vrste snimanja. Za Ga 68- DOTATATE nije potrebna posebna priprema pacijenata, ali se mora prekinuti uzimanje lijekova iz grupe somatostatina (vrsta hormona), zato što ti lijekovi mogu ometati preuzimanje radiofarmaceutika (radioaktivnih supstanci) i nepovoljno uticati na ishod snimanja. Ako pacijenti uzimaju lijekove iz grupe somatostatina sa dugotrajnim dejstvom, onda oni moraju prestati da ih uzimaju 4 sedmice prije snimanja sa Ga 68- DOTATATE. Kod pacijenata koji duže vrijeme nisu imali aktivnu terapiju, snimanje se može uraditi poslije jednog dana pauze”, kaže Dr Kemal Unal, ekspert u oblasti nuklearne medicine.

Više informacija možete naći na acibadem.ba i bosnia@acibadem.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije