Zašto je tako važno nadoknaditi tečnost i elektrolite?

Promotivni tekst
Zašto je tako važno nadoknaditi tečnost i elektrolite?
Foto: Promo / Bosnalijek

„Otkriće otopine za nadoknadu izgubljene tekućine je za čovječanstvo jednako važno kao i otkriće penicilina.“ Prof. Mamdouh Gabr, Medicinski fakultet, Univerzitet u Kairu

Voda čini 65 do 70 posto tijela odrasle osobe i kada kažemo voda, zapravo mislimo na tjelesne tečnosti čiji je voda najvažniji sastojak. Mozak sadrži 75 posto vode, krv je sastavljena od 92 post vode, kosti sadrže 22 posto, dok voda čini 75 posto mišićnog tkiva. Voda prenosi korisne i hranljive materije do različitih organa u našem tijelu, učestvuje u procesu stvaranja energije, jača mišiće, podmazuje zglobove, učestvuje u vlaženju očiju. Bez vode ne bi mogli funkcionisati sistem srca i krvnih sudova, bez dovoljne količine vode naše tijelo ne može adekvatno regulisati tjelesnu temperaturu. Međutim, često postoji nedovoljno ozbiljan pristup kada je riječ o unošenju vode u organizam.

Značaj elektrolita za organizam

U sastav tjelesnih tečnosti pored vode ulaze i čestice koje imaju električni naboj i koje zovemo elektroliti, a koje su zadužene za raspodjelu i ravnotežu vode u tijelu. Ove čestice su jako bitne jer bez njih voda bi neometano prolazila između ćelija i ne bi se mogla zadržati u ćeliji te bi ćelije stoga odumirale. Zato su elektroliti kada su zastupljeni u adekvatnim koncentracijama jako bitni za očuvanje normalnih funkcija organizma.

Postoje neka od svakodnevnih stanja zbog kojih se iz tijela gubi voda a s njom i elektroliti. To su aktivno i rekreativno bavljenje sportom tj. gubitak tokom treninga i vježbanja. Također, određena klinička stanja kao i upotreba nekih lijekova mogu dovesti do pomenutih gubitaka, te rezultirati stanjem dehidriranosti. Proljev i povraćanje kao simptomi akutnih infekcija ali i nekih hroničnih oboljenja dovode do različitih stepena dehidracije, pri čemu je od životne važnosti na vrijeme reagovati u nadoknadi izgubljene vode i elektrolita naročito ako su u pitanju djeca.

Žeđ je prvi alarmirajući signal da u organizam treba unijeti vodu, dok na već sasvim blage znake dehidracije mokraća postaje tamnija. U srednje teškim stepenima dehidracije, usne i sluznica usne šupljine postaju suhe, javlja se gubitak elastičnosti kože, upale oči, ubrzan rad srca, grčevi u mišićima, osjećaj nedostatka energije.

Kako bi se što prije organizam vratio u stanje balansa kada je u pitanju voda i elektroliti u tjelesnim tečnostima, neophodno je uzeti otopinu za rehidraciju koja predstavlja najjednostavniji i najpraktičniji način koji je jednako efikasan kao što je infuzija tj. nadoknada tečnosti venskim putem.

REHYDROSOL® nudi optimalnu dozu elektrolita

REHYDROSOL® je novi dodatak prehrani u obliku šumećih tableta koji sadrži optimalan sadržaj elektrolita za potpunu nadoknadu tečnosti. REHYDROSOL® otopina se priprema veoma brzo i jednostavno na način da se u jednoj čaši vode od 200 ml potpuno otope 2 šumeće tablete.

Ovako pripremljena otopina sadrži dovoljno glukoze koja zadržava optimalnu količinu natrija za razliku od otopina koje sadrže veće koncentracije glukoze koje mogu, u navedenim uslovima koji dovode do dehidracije, rezultirati hipernatrijemijom i zadržavanjem nepotrebno velike količine vode u tijelu.

Tablete za optimalnu rehidraciju REHYDROSOL® namijenjene su za primjenu i kod djece i kod odraslih sa blagom do umjerenom dehidracijom u cilju brze i jednostavne nadoknade tečnosti.

REHYDROSOL® otopina prijatnog je okusa, sadrži zaslađivač i aromu limuna te osvježava, ne sadrži gluten niti laktozu. Koristi se za jednostavno i efikasno liječenje i sprečavanje dehidratacije, nastale usljed prekomjernog gubitka vode i soli u tijelu.

Pomoću šumećih tableta REHYDROSOL® pravilno hidriramo organizam za razliku od mnogih kućnih pripravaka koji se smatraju neprikladnim za korekciju i održavanje ravnoteže vode i elektrolita jer su nepoznatog sastava te zbog toga i nepoznatog učinka u odnosu na standardnu otopinu za nadoknadu tečnosti kakva je otopina REHYDROSOL®. Na vrijeme uključena i ispravno provedena rehidracija sa otopinom REHYDROSOL® sprečava pojavu težih oblika dehidracije, posljedičnih poremećaja u balansu elektrolita i kiselo-baznog statusa u organizmu, smanjuje potrebu za hospitalizacijom kod gubitka tečnosti usljed proljeva i povraćanja, naročito kod djece sa akutnim proljevom.

U toplim danima, kao i u uslovima bavljenja sportskim aktivnostima neovisno od godišnjeg doba, REHYDROSOL® će adekvatno nadomjestiti izgubljenu vodu i elektrolite. REHYDROSOL® bi trebao biti sastavni dio kućne apoteke sa namjenom optimalne nadoknade tečnosti i elektrolita i uspostavljanja njihove ravnoteže u cilju pravilnog odvijanja svih životno važnih funkcija našeg organizma.

Hidracija i koronavirus

Ne smijemo zaboraviti na pravilnu hidraciju organizma zbog gubitka tečnosti prekomjernim znojenjem u okviru infekcije koronavirusom. Prekomjerno znojenje koje se javlja kod COVID-19 infekcije je najčešće noću, te zahtijeva presvlačenje oznojene odjeće više puta tokom noći što ukazuje da se radi o prekomjernom gubitku vode putem znoja.

Do sada je poznato da je za mnoge pacijente kojima je preporučeno kućno liječenje bilo karakteristično noćno prekomjerno i dugotrajno znojenje. U ovakvim situacijama nije dovoljno piti samo vodu ili čaj, već nadoknaditi i izgubljene elektrolite.

U Velikoj Britaniji prema preporukama temeljenim na dosadašnjem iskustvu pravilna hidracija pomoću otopina za nadoknadu tekućine ne liječi simptome korona infekcije, ali pomaže u hidraciji ne samo kod pacijenata kod kojih se javlja prekomjerno znojenje, već kod svih pacijenata sa koronavirusom, jer pravilnom hidracijom pomažemo organizmu da bude u prirodnom stanju ravnoteže, a kao takav je spremniji za odbranu.

Više o značaju hidracije i REHYDROSOL® pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije