Neugodni pratioci ljeta - akutni proljev

Promotivni tekst
Neugodni pratioci ljeta - akutni proljev
Foto: Bosnalijek / Neugodni pratioci ljeta: akutni proljev

Kako liječiti akutni proljev? 

Akutni proljev (dijareja) se definira kao povećanje broja ili volumena ili kao promjena konzistencije stolice u odnosu na uobičajen način pražnjenja crijeva. Jedan je od najčešćih simptoma kod oboljenja probavnog trakta. Najčešći uzročnici nastanka akutnog proljeva su infektivni, u prvom redu virusi, ali i bakterije i paraziti. Statistike govore da svaka osoba tokom života najmanje dva do tri puta dobije proljev. 

Iako se može javiti tokom cijele godine, akutni proljev ipak se najčešće javlja u ljetnom periodu. Razlog tome je češće konzumiranje sirove i termički neobrađene hrane putem koje se mogu prenijeti uzročnici proljeva, te lakše razmnožavanje uzročnika na većim temperaturama pri nepravilnom skladištenju namirnica. 

Da biste smanjili mogućnost nastanka proljeva konzumirajte termički obrađenu hranu, izbjegavajte konzumiranja sirovog mesa i jaja, a povrće i voće dobro operite. 

Enterofuryl STOP® – brzo, efikasno i sigurno zaustavlja akutni proljev 

Enterofuryl STOP® (nifuroksazid) namijenjen je liječenju akutnog proljeva infektivne prirode. Enterofuryl STOP® brzo eliminira štetne uzročnike proljeva, a pri tome ne narušava normalnu mikrofloru crijeva. Djeluje lokalno, u crijevima, te ne uzrokuje sistemske neželjene efekte. 

U odnosu na probiotike koji se često koriste u prevenciji i/ili liječenju akutnih proljeva, Enterofuryl STOP® osigurava: dva puta brže djelovanje (< 48 sati), dva puta veću efikasnost (manji broj neformiranih stolica), manji rizik od nastanka dehidracije (gubitka tečnost) i dva puta kraće trajanje proljeva, što ga čini logičnim izborom u liječenju akutnih proljeva. Enterofuryl STOP® je namijenjen odraslim osobama i djeci uzrasta 15 i više godina, a dostupan je u svim apotekama bez ljekarskog recepta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije