Slovenija / Uspjeh bh. kompanije: Euro-Asfalt probio prvi tunel u EU

17. 11. 2016. u 21:43:00 Fena

Shares: 0

U prisustvu visokih dužnosnika, općinskih vlasti te investitora (DARS - Družba za avtoceste Republike Slovenije) u Gruškovju (granični prijelaz Hrvatska-Slovenija) je svečanom ceremonijom obilježeno probijanje lijeve tunelske cijevi tunela Log.

Ovaj tunel smješten je na drugoj etapi autoceste Draženci – Gruškovje, dužine 5,77 kilometara, koju gradi bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt.

Ugovor o izgradnji pomenute dionice potpisan je u aprilu ove godine, a kompletan projekt podrazumijeva izgradnju trase, uređenje platoa graničnog prijelaza MMP Gruškovje, priključak Zakl, uređenje platoa za postavljanje silosa, saniranje devijacija kategoriziranih i nekategoriziranih cesta, zaštitu protiv buke, komunalno uređenje...

Projektom je predviđena i izgradnja pomenutog tunela sa dvije tunelske cijevi, tri nadvožnjaka, jednog podvožnjaka, osam mostova, 14 prepusta te 19 potpornih zidova.

Generalni direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić istaknuo je važnost izgradnje ovog objekta, ne samo u smislu njegove veličine i zahtjevnosti, već i zbog činjenice da je ovo prvi tunel (ukupna dužina obje tunelske cijevi sa portalima je 250 m) koji kompanija gradi u Evropskoj uniji.

"Danas je izvršeno probijanje jedne tunelske cijevi, a u narednih sedam dana bit će probijena i druga", kazao je Ramić.

Vili Žavrlan, član Uprave DARS-a, izrazio je zadovoljstvo do sada urađenim poslom i očekivanje da će do kraja 2018. godine, kako je i predviđeno Ugovorom, cijela dionica biti puštena u promet, saopćeno je iz Euro-Asfalta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: BiH EU Slovenija tunel

NEMA KOMENTARA