Stručni skup ginekologa: Prevencija i rano otkrivanje ključni za borbu protiv raka grlića materice

0
Promotivni tekst
Stručni skup ginekologa: Prevencija i rano otkrivanje ključni za borbu protiv raka grlića materice
Foto: ASA Institut / Stručni skup ginekologa

Januar je mjesec posvećen podizanju svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i humanog papiloma virusa (HPV) i tim povodom ASA Institut je organizovao stručni skup ginekologa o temama ženskog zdravlja sa fokusom na prevenciju i liječenje karcinoma grlića materice.

Učesnici, predstavnici različitih medicinskih ustanova u BiH, ginekolozi sa značajnim iskustvom govorili su o ovoj temi kao i o potrebi vakcinacije protiv HPV-a kao jednog od dostupnih načina prevencije oboljenja.

Doc. Dr. sc. Daria Ler, direktorica ASA Instituta na samom početku istakla je da ovaj značajan događaj ima za cilj pozabaviti se kritičnim aspektima ženskog zdravlja i saradnje na strategijama koje će imati dugoročan i konkretan uticaj na tretmane i dijagnostiku ovih bolesti, od kojih po nekim procjenama godišnje umre preko 150 žena samo u FBiH. Naglasila je važnost osnaživanja žena tačnim informacijama, omogućujući im da donose informirane odluke o svom zdravlju i dobrobiti.

"Naš cilj je danas da podignemo svijest o prevenciji ove maligne bolesti, šta znači prevencija te koliko su važni dobra dijagnostika i tretmani. Na ovaj način želimo ukazati na mogućnosti korištenja novih tehnologija, kako bismo potakli naredne korake u javnom i privatnom sektoru. Kako su potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo, broj oboljelih se stalno povećava i kroz ovakva paretnerstva ćemo zajedno raditi na prevenciji i edukaciji a sve u cilju osvještavanja činjenice da postoji lijek – vakcina koja štiti" – istakla je doc. dr. sc. Daria Ler.

Stručni skup ginekologa
Foto: ASA Institut: Stručni skup ginekologa

Tokom prve panel diskusije, učesnici su se osvrnuli na stanje u BiH sa fokusom na uzročnike, razvoj i kretanje bolesti, te klasifikaciju odnosno histologiju tumora u liječenju kod uznapredovalog oblika karcinoma grlića materice.

"Ovo je karcinom koji pogađa mlađu populaciju žena. Za oboljevanja od karcinoma pluća nema vakcine, ali za grlić maternice ima, i treba je iskoristiti” naglasio je između ostalog, prim. mr. sc .Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za Javno zdravstvo FBIH.
Istaknut ogroman učinak vakcinisanja u svijetu i učesnici su pozdravili početak procesa u BiH. Posebno su se osvrnuli na dostupnost HPV vakcine u BiH i potrebu za edukacijom i kampanjama podizanja svijesti kako bi se osiguralo maksimalno prihvaćanje vakcine među populacijama koje ispunjavaju uvjete. Trenutno u Kantonu Sarajevu traje vakcinacija za djevojčice uzrasta od 11. do 12. godine dok se iste mogu ponuditi i djevojkama starosti do 26. godine. Interes za ovu vrstu zaštite od HPV virusa do sada su najviše iskazali zdravstveni radnici ili roditelji višeg nivoa obrazovanja, te je prof.dr. Aida Pilav ispred ZZJZKS, naglasila potrebu za edukacijom i kampanjama podizanja svijesti kako bi se osiguralo maksimalno prihvaćanje vakcine među populacijama koje ispunjavaju uvjete.

Stručnjaci su istaknuli iznimnu važnost prevencije i ranog otkrivanja kao i važnost redovitih pregleda, kao što su Papa test i HPV testiranje, kako bi se identificirale potencijalne abnormalnosti i započele pravovremene intervencije.

Doc. dr. sc. Azur Tulumović, član Uprave ASA Bolnice i šef Ginekologije, osvrnuo se na iskustvo u otkrivanju i liječenju ovog karcinoma te naglasilo važnost multidisciplinarnog pristupa u rješavanju zdravstvenih pitanja žena. Naglašena je saradnja između ginekologa, onkologa, patologa i javnozdravstvenih stručnjaka kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita, tačna dijagnoza i učinkovito liječenje pacijenata.

Stručni skup ginekologa
Foto: ASA Institut: Stručni skup ginekologa

"Ovaj skup je skroman doprinos ASA Bolnice i ASA Instituta u podizanju svijesti o problemu raka grlića maternice. Ono što je neophodno da se uvede u našoj državi je nacionalni program prevencije, jer je prevencija ta koja je najbitnija i najefikasnija u cilju sprječavanja razvoja bolesti i mogućnosti njenog iskorjenjivanja." – istakao je dr. Tulumović.

O novim pristupima u liječenju karcinoma grlića materice govorili su renomirani inozemni stručnjaci dr. Vilbeke Salvesen Saltnaes (Riks Hospital Oslo) i prof. dr. Günter Häusler (Univerziteta u Beču) koji je naglasio da se na svjetskom nivou stalno rade nova istraživanja s ciljem učinkovitijeg liječenja, te da je značajan pomak primjetan u personaliziranom pristupu liječenju i njezi pacijentica i novim inovativnim metodama.

"Nakon 12 godina uspješnog rada u reproduktivnoj genetici Bio Save širi svoje poslovanje uvodeći nove moderne metode genetičke i molekularne analize. Čast nam je biti partner ASA Bolnice i Instituta te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama doprinjetii poboljšanja zdravstva u BiH"- istakla je Dijana Sejdinović, genetičar i Medicinski direktor Bio Save BiH.

Zaključci izvučeni s ovog stručnog skupa služe kao temelj za zajedničke napore ginekologa, zdravstvenih organizacija i zavoda u cilju davanja prioriteta zdravlju žena, posebno u odnosu na prevenciju raka grlića maternice i liječenje HPV-a.

Partneri i prijatelji današnjeg skupa bili su Bio Save i Medica Minerva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije