Sportski gigant reže troškove: Otpuštaju stotine radnika

0
Radiosarajevo.ba
Sportski gigant reže troškove: Otpuštaju stotine radnika
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Nike će ukinuti stotine radnih mjesta, pojednostaviti asortiman svojih proizvoda i povećati upotrebu automatizacije kao dio pokušaja da uštedi 2 milijarde dolara (3,55 milijardi KM) u troškovima u naredne tri godine zbog loše prodaje, prenosi Guardian.

Američki brend sportske odjeće saopćio je da "preduzima korake da pojednostavi organizaciju" i da će potrošiti do 450 miliona dolara (799,16 miliona KM) na promjene, uglavnom na isplate zaposlenih.

Ovo saopćenje dolazi nakon što je Nike rekao da je prodaja porasla samo 1% na 13,4 milijarde dolara (23,8 milijardi KM) u tri mjeseca do 30. novembra. Međutim, profitne marže su porasle, tako da je zarada porasla za 19% na 1,6 milijardi dolara (2,84 milijardi KM).

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Internetom kruže snimci novog moćnog oružja koje je Ukrajina dobila od SAD-a: Ima i snimak

Prodaja je porasla u Kini, ali je pala u Europi i SAD, s globalnom prodajom Converse brenda grupe pala za 11%, dok je prodaja brenda Nike porasla za 1%.

"Nikeov finansijski učinak u drugom kvartalu bio je prekretnica u pokretanju profitabilnijeg rasta. Dok gledamo unaprijed na blaže izglede prihoda u drugom polugodištu, ostajemo fokusirani na snažno izvršenje bruto marže i disciplinovano upravljanje troškovima", rekao je Matthew Friend, Nikeov glavni finansijski direktor.

Nike također pojednostavljuje asortiman proizvoda kako bi se koncentrisao na novija lansiranja, koja su se pokazala isplativija od starih favorita, i povećava upotrebu automatizacije i druge tehnologije kao dio težnje ka "iskorištenju naše skale za povećanje efikasnosti".

Najveći dio uštede bit će uložen u povećanje brzine inovacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije