Spotify otpustio 17 posto radne snage

0
Radiosarajevo.ba
Spotify otpustio 17 posto radne snage
Foto: Pixabay / Ilustracija

Švedski gigant za streaming muzike Spotify objavio je da zbog sve većih troškova otpušta 17 posto svoje radne snage, odnosno oko 1.500 radnih mjesta.

"Ekonomski rast je dramatično usporen, a kapital je postao skuplji. Shvatam da će se mnogima smanjenje ove veličine činiti iznenađujuće velikim s obzirom na nedavne pozitivne izvještaje o zaradi i naš učinak", rekao je izvršni direktor Spotifya Daniel Ek.

Spotify je zabilježio porast prihoda na skoro 3,36 milijardi eura (7,06 milijardi KM) u trećem kvartalu 2023. godine, što je povećanje od 10,5 posto u odnosu na približno 3,04 milijarde eura (5,96 milijardi KM) u istom periodu prošle godine, navodi se u njegovom posljednjem izvještaju o finansijskim rezultatima.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

"Ipak, s obzirom na jaz između našeg finansijskog ciljanog stanja i naših trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je značajni korak za smanjenje troškova najbolja opcija za postizanje naših ciljeva", rekao je Ek.

Spotify je u januaru odlučio da smanji svoju radnu snagu za šest posto ili 600 radnika, nakon čega je u junu uslijedilo smanjenje od dva posto ili otprilike 200 zaposlenih.

Desetine kompanija u tehnološkom sektoru otpuštaju radnike jer se bore s nižim prihodima i padom prihoda od reklama.

Uber, Reddit, Disney, 3M, Amazon, Yahoo, Affirm, Zoom, Dell, IBM, Microsoft, Salesforce, PayPal i Google-ova matična kompanija Alphabet, otpustili su hiljade radnika od posljednjeg kvartala prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije