Radnici Energoinvesta: Razvojna banka dovela u pitanje naše postojanje

A. B.
Radnici Energoinvesta: Razvojna banka dovela u pitanje naše postojanje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjedište Vlade FBiH
Odbor sindikata Energoinvesta, najavio je da će u znak protesta organizirati okupljanje radnika ispred Razvojne banke dana 20.12.2017. u periodu od 12 do 14 sati.

Protest radnika Energoinvesta je rezultat ignorantskog odnosa većinskog vlasnika (Vlade Federacije BiH) tj. odluke Razvojne banke, na čelu s direktorom Salkom Selmanom, da Energoinvestu ne odobri bankovnu garanciju za dobijeni posao u Tanzaniji čija je vrijednost 53 miliona dolara i čija realizacija dolazi u pitanje.

"Informacija koju smo dobili od svih relevantnih institucija FBiH, od uprave nadzornog odbora, resornog ministarstva Vlade FBiH, Razvojne banke, pokrenula je suštinski naše aktivnosti koje su već odavno visile o koncu. Radi se o tome da je Energoinvest na svjetskom tržištu dobio posao od 53 miliona dolara i da je za taj posao potrebno osigurati garanciju od pet miliona dolara.

U kontaktima nadležnih iz Energoinevsta i Razvojne banke, banka je iskazala negativan stav po pitanju praćenja ovih aktivnosti Energoinvesta po pitanju garancije", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik sindikata radnika Energoinvesta Almir Salihović.

Odluka o organizaciji vremenu i mjestu odrzavanja protesta radnika Energoinvesta.jpg - undefined

Odluka o održavanju protesta

Salihović je podsjetio da je Vlada FBiH na sjednici već zaključila plan konsolidacije pomoći Energoinvestu u vidu kredita, a Razvojna banka nikad nije realizirala taj plan.

"Energoinvest ne želi tražiti milostinju, ali Razvojna banka je dovela u pitanje postojnost Energoinvesta", rekao je Salihović navodeći da je poduzeće dokazalo da firma može dobiti posao i na domaćem i na inozemnom tržištu, ali nema podršku nadležnih.

Protesti organiziraju zbog aktivnosti van Energoinvesta.

"Dosta je radnicima poluinformacija koje su proteklih dana kružile od svih institucija
Federacije BiH. Radnici hoće samo istinu i odgovornost od onih koji su i doveli Energoinvest d.d.,Sarajevo u ovu situaciju. Zbog svega navedenog, mi uposlenici Energoinvesta koji protestujemo u ime naših 420 porodica, kojima je Energoinvest hraniteIj, nećemo i ne smijemo stati jer smo obavezni i odgovorni prema sebi, našim porodicama i Energoinvestu", navode iz Energoinvesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije