Tender Elektroprivrede: Energoinvest dobio još jedan posao u Tanzaniji

Fena
Tender Elektroprivrede: Energoinvest dobio još jedan posao u Tanzaniji
Energoinvest d.d. Sarajevo je zvanično obavješten od Elektroprivrede Tanzanije (TANESCO – Tanzania Electric Supply Company) o izboru za najboljeg ponuđača i dodjeli ugovora za izgradnju trafostanica u vrijednosti više od 53 miliona američkih dolara.

Energoinvest će ovaj posao raditi kao nosilac i lider konzorcija u saradnji sa indijskom firmom EMC, odgovornom za dio građevinskih radova.

Projekt je dodijeljen Energoinvestu u oštroj međunarodnoj konkurenciji po osnovu učešća na međunarodnom tenderu na kome je učestvovalo više od 20 renomiranih svjetskih kompanija.

To je već drugi projekt koji je, pored projekta izgradnje 400 kV dalekovodne mreže u vrijednosti 39 miliona USD, u zadnjoj godini Energoinvest dobio od Elektroprivrede Tanzanije, tako da će u narednom periodu, samo u Tanzaniji Energoinvest realizovati posla u vrijednosti 92 miliona USD.

"Ono što je još veća vrijednost je da su to projekti iz osnovne djelatnosti Energoinvesta i to izgradnja dalekovoda i trafostanica", ističe se u saopćenju iz Energoinvesta d.d.

Posao finansira African Development Fund (ADF) i Japan International Cooperation Agency (JICA), a investitor je Elektroprivreda Tanzanije (TANESCO).

Projekt se odnosi na izgradnju nove trafostanice 400/220/33 kV Arusha, koja će se realizovati po sistemu ključ u ruke, što podrazumijeva projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju trafostanice. Projekt također obuhvata i proširenje postojeće trafostanice 220 kV Singida.

Trafostanicu Singida izgradio je Energoinvest 1986. godine i još je u izvrsnom stanju. Taj posao se radi na području Kilimandžara i dio je velikog projekta interkonekcije afričkih zemalja, tj. povezivanja mreže između Tanzanije i Kenije.

Ugovor će se početi realizovati nakon razmjene potpisanih ugovornih dokumenta. što se očekuje u narednih nekoliko nedjelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije