Savanović: Proces restrukturiranja Željeznica RS-a ide u dobrom pravcu

Fena
Savanović: Proces restrukturiranja Željeznica RS-a ide u dobrom pravcu
/ Anadolija
Direktor Željeznica RS Dragan Savanović izjavio je da je zadovoljan načinom kako se odvija početna faza restrukturiranja preduzeća te da je Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) do danas predato 215 zahtjeva za penzionisanje radnika.

U Željeznicama RS-a zaposleno je 2.961 radnika, a prema planu restrukturiranja, nakon penzionisanja uslijedit će i proces dobrovoljnog odlaska, a ti radnici će dobiti otpremnine iz sredstava Svjetske banke.

Cilj je da do kraja 2018. godine u ovom javnom preduzeću bude 2.500 zaposlenih, a do 2021. godine taj broj bude sveden na 2.098.

Savanović je, u pauzi razgovora sa predstavnicima sindikalnih organizacija, rekao u izjavi novinarima u Doboju da je Vlada RS-a uplatila pozajmicu od 3,8 miliona KM za izmirenje obaveza prema radnicima, koji su stekli pravo na penzionisanje.

Početkom naredne godine bit će upućen poziv zaposlenim na dobrovoljni prekid radnog odnosa, a uz zakonom propisane otpremnine, trebalo bi da dobiju i naknadu za dobrovoljni odlazak, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković.

"To bi iznosilo 12 prosječnih plaća i bit će moguće samo za radnike koji do penzije imaju više od šest mjeseci", rekao je Marković.

Projekat restrukturiranja Željeznica RS-a počeo je nakon što je Svjetska banka, 7.decembra ove godine, odobrila kredit kao podršku tom projektu u iznosu od 51,3 miliona eura.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije