Kontrolirani Mercator, Bingo, Konzum, Robot i Kid Zone-Jumbo

Fena
Kontrolirani Mercator, Bingo, Konzum, Robot i Kid Zone-Jumbo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH
Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) u utorak je izvršila ukupno deset djelomičnih inspekcijskih nadzora na području Kantona Sarajevo (KS).

Kako je saopćeno iz ove institucije, inspekcijama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji se bave maloprodajom proizvoda široke potrošnje u velikim tržnim centrima i supermarketima.

Tom kontrolom bili su obuhvaćeni porezni obveznici: Mercator, Bingo, Konzum, Robot i Kid Zone-Jumbo.

Inspektori Porezne uprave FBiH obavili su djeomični inspekcijski nadzor u ukupno deset poslovnih jedinica spomenutih poreznih obveznika s akcentom na kontrolu zakonitosti poslovanja, odnosno prijavljivanja radnika.

U momentu inspekcijskog nadzora zatečeno je ukupno 295 radnika za koje je provjerom utvrđeno da su uredno prijavljeni na obavezno osiguranje.

Iz PUFBiH uputili su pohvale spomenutim poreznim obveznicima s obzirom na urednost i ispravnost poštivanja zakonskih propisa.

PUFBiH, istovremeno, izražava zahvalnost svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze, te poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, kao i da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to, kako ističu, najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Iz PUFBiH, nadalje, navode da će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i pozivaju porezne obveznike, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, upozoravajući da će u suprotnom biti predmet kontrole i u narednom periodu.

Navode, također, da PUFBiH želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

U tom kontekstu poziva sve koji mogu pružiti informacije da budu saveznici Poreznoj upravi FBiH u borbi protiv nezakonitog poslovanja.

PUFBiH ističe da će svaka prijava uživati punu diskreciju, navodeći da se prijave mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061/724-610, besplatnog poziva na broj 080/020-333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije