Robot, Bingo i Amko: Nije došlo do poskupljenja proizvoda

B. R.
Robot, Bingo i Amko: Nije došlo do poskupljenja proizvoda
Foto: DPA / Ilustracija

Glasine o poskupljenju namirnica provjerili smo kod tri lanca trgovina u Bosni i Hercegovini. Kompanije Robot, Bingo i Amko smo pitali da li se desilo poskupljenje zbog aktuelne situacije uzrokovane COVID-19.

Kompanija Robot je naglasila sljedeće:

"Obavještavamo kupce da u našim trgovinama nije došlo do poskupljenja cijena uslijed velikih turbulencija na tržištu, međutim zbog  povećanja zavisnih troškova koji enormno utiču na konačnu cijenu, dobavljači najavljuju poskupljenja."

Ukazali su da je u posljednjih sedam dana došlo do povećanja cijena uvoznih gotovih proizvoda, sirovina i cijena transporta iz zemalja u okruženju dodavši:

"Ukoliko vlasti ne poduzmu posebne mjere zaštite, daljnji tok će trgovce sigurno dovesti u stanje veće krize kada je u pitanju nabavka takvih proizvoda, ali i domaće proizvođače, koji određene sirovine nabavljaju van granica Bosne i Hercegovine. Državni pritisak usmjeren je na trgovačke lance, te smatramo da je od krucijalnog značaja postići sporazum sa zemljama koje izvoze robu u Bosnu i Hercegovinu i na taj način spriječiti podizanje cijena transporta, gotovih proizvoda i sirovina."

Podcrtali su sljedeće iz Robota:

"Inspekcijski organi svakodnevno obilaze naše objekte i nije zabilježen niti jedan slučaj poskupljenja, pri čemu sa određenim robama čak idemo ispod propisane zakonske marže."

Kako su naveli, problem nije u trgovinskim objektima, te da će oni kao trgovci poštovati zakonske odluke, ali se boje za nove isporuke roba, jer će zbog najave poskupljenja poštujući zakon ostati bez pojedinih proizvoda.

"Želimo istaknuti da ne možemo nabavljati proizvode po skupljim  i prodavati ih po nižim cijenama. Zaključujemo da je jedina opcija koju ćemo sprovesti - poštivanje svih donesenih zakonskih propisa, što će dovesti do zastoja u nabavci uvoznih, ali i domaćih proizvoda. Ishod navedenog proizvest će nesagledive posljedice na ekonomiju", upozorili su.

Iz Robota su apelovali i pozvali nadležne institucije da poduzmu korake koji će zaštititi domaću privedu i njene građane, te su napomenuli da su trgovine posljednje u lancu i da cijene diktiraju dobavljači i proizvođači.

Ni u Bingu, a ni Amku

Iz Binga su demantovali ove navode. Pozvali su i na odgovornost proizvođača i distributera.

"Kompanija Bingo nije povećavala redovne cijene. Napominjemo da odgovornost zadržavanja cijena nije samo na trgovačkim lancima, nego i na proizvođačima i distributerima. Mi svakako poštujemo odluke svih vlada u Bosni i Hercegovini o zadržavanju redovnih cijena na nivou 5.3.2020. godine", poručili su iz ove kompanije.

Navode su također negirali i iz Amka.

"U svim marketima grupacije Amko komercnije bilo promjena ulaznih cijena, a koje su uzrokovane COVID-19. Promjene cijena na policama marketa dešavaju se uslijed različitih marketinških aktivnosti, gdje smo imali akcijske aktivnosti na određenim proizvodima a koje su istekom istih vraćene na ranije redovne cijene kao što je npr. vikend akcija (13 – 16 marta). U svim maloprodajnim objektima pridržavamo se odluka nadležnih intitucija", naglasili su iz Amka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije